Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Donderdag 29 Mei 2020

    Start je jaar fris & duurzaam: organiseer een kleding ruilfeestje

    Herken je het gevoel dat je kledingkast uitpuilt, en je alsnog elke ochtend voor je kast staat met niks leuks om aan te trekken? Iedere ochtend ben je weer op zoek naar de juiste kleur match, een leuk topje voor bij dat ene rokje, of gewoon iets dat lekker zit.

    Het is bewezen dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 173 items in zijn kast heeft liggen en er per jaar er nog eens 46 stukken bij koopt. Van al die kleding liggen er vaak 50 stuks in de kast die je dat jaar niet eens draagt.

    Zoals je wel kunt begrijpen zorgt dit voor een bepaalde ruis en onrust in je hoofd, je voelt je onzeker, en je kunt letterlijk door je kleding de kast niet meer zien.

    Dit geeft je weer een constante drang om te gaan shoppen voor nieuwe kleding.

    Wist je dat de kledingindustrie meer C02 uitstoot dan de luchtvaart én zeetransport bij elkaar? En dat kinderarbeid nog steeds bestaat? Kinderen in arme landen moeten werken zodat hun gezin rond kan komen, waardoor ze niet naar school kunnen. Hier moet verandering in komen, vind je ook niet?

    Wat kun je eraan doen om deze ruis in je hoofd te laten verdwijnen, om meer duurzaam bezig te zijn én je elke ochtend voor je kast kunt staan shinen? Organiseer een kleding swap party!

    Bij een kleding swap party neemt iedereen kledingstukken mee die niet meer gedragen worden. Je geeft dus je kleding een nieuwe eigenaar, je ervaart het plezier van een ander blij maken, je kast ziet er georganiseerd uit en je kunt zelf ook een aantal nieuwe items mee naar huis nemen. Dit allemaal zonder dat je portemonnee hier ook maar iets van merkt. Daarbij kun je alles wat niet wordt geswapt doneren aan een goed doel, oftewel iedereen blij.

    Hoe organiseer je een kleding swap? Met de volgende tips zal je gegarandeerd een gezellige en duurzame middag hebben!


    Stap 1 – Opruimen

    Ga total Marie Kondo style en neem de tijd om elk kledingstuk in je kast langs te gaan. Houdt elk kledingstuk vast en vraag jezelf af: ‘does this item spark joy?’. Je lichaam geeft vanzelf aan of dat item je nog blij maakt. Is het antwoord: nee, dan is het de hoogste tijd iemand anders er blij mee te maken.

    Maak het een leuk proces en wees vooral niet te streng voor jezelf.


    Stap 2 – Weggeven

    Wanneer je alle kledingstukken die geen ‘joy’ meer sparken hebt verzameld is het tijd actie te ondernemen. Misschien heeft een vriendin van je altijd al jaloers naar je gekeken wanneer je dat ene jasje aanhad. Bel haar op en vraag of ze het misschien wilt hebben. Er is niets leuker dan je vriendinnen blij maken, toch?

    Voor alle overige kledingstukken organiseer je een kleding swap party.


    Stap 3 – Organiseren

    Maak voor jezelf een lijstje waarbij je de volgende dingen duidelijk maakt:

    • Plaats en tijd
      Is het mogelijk in je eigen huis te organiseren of moet je een andere locatie regelen?
    • Regels
      Hoeveel kledingstukken moet iedereen meenemen? Wat gebeurt er als er meerdere mensen een bepaald item willen hebben?
    • Kwaliteit
      Bijvoorbeeld, kleding die wordt ingeleverd moet schoon en dus gewassen zijn voordat het naar een nieuwe eigenaar gaat.
    • Milieu

    Zorg ervoor dat iedereen een goede tas meeneemt om daarin de nieuwe kleding mee naar huis te nemen.


    Stap 4 – Uitnodigen

    Wanneer je in een creatieve bui bent kun je een officiele uitnodiging maken. Té leuk om een visual te hebben die je kunt delen op je social media, wie weet trekt het wel mensen aan die je al tijden niet hebt gesproken.

    Je kunt nu mensen uitnodigen voor je swap party. Vraag iedereen of ze een vriend of vriendin mee willen nemen die ook kleding mee neemt. Zo is je kleding swap party ook gelijk een leuk sociaal event.


    Stap 5 – Swap till you drop!

    Get ready to spark joy. Zodra iedereen op de hoogte is van je swap party, is het tijd je locatie klaar te maken. Maak duidelijke plekken waar mensen hun kleding kunnen ordenen. Stapeltjes met broeken, shirtjes, blousjes etc. Misschien heb je zelfs nog een kledingrek ergens staan? Altijd fijn alvast wat orde aan te brengen voordat de kledingstukken om ieders oren vliegen.

    Zet een leuk muziekje op, maak wat lekkere (vega) snacks en swappen maar!


    Stap 6 – doneren

    Zoek na de party naar een goed doel waar je de overige kleding wilt doneren. Mocht er nou heel veel kleding over zijn, zijn er organisaties die het graag bij je komen ophalen. Texcollect haalt kleding bij je thuis op, per kilo krijg je 0,30 cent die je dan weer aan een goed doel kunt doneren. Dat is natuurlijk dubbel winnen!

    Uiteraard kun je ook altijd de overige kleding in de kledingbakken op straat doneren, kijk voor een kledingbak bij jou in de buurt op de website van Sympany.

    Mocht je nou niet de ruimte of mogelijkheid hebben zelf een kleding swap party te organiseren? Er zijn genoeg organisaties en initiatieven die door het hele land kleding swaps organiseren.

    Neem bijvoorbeeld een kijkje op de blogpost van No Junk In My Trunk voor de beste kledingruil locaties in Amsterdam.

    Een overzicht van kleding swap party’s door heel Nederland vind je op de Instagram van kledingruil.op.rij .


    Wij zouden het super leuk vinden om te zien of je kleding swap party geslaagd is! Tag ons op social media @liefleven met #swaptillyoudrop. Zodat we met zijn allen deze wereld een klein beetje beter maken <3

    Lees ook: Fair Friday: hoe maak je duurzame impact in jouw leven?Business Insider over de effecten van de kledingindustrie en Unicef over Kinderarbeid in de kledingindustrie. Het zal je verbazen, dat het dichterbij en meer is dan je denkt.

    Blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »