Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De werking van een edelsteen; hoe en wat doen ze precies?

De werking van een edelsteen; hoe en wat doen ze precies?

Edelstenen: Wat doen ze precies en waarvoor kun je ze gebruiken?

Je ziet ze vast wel eens online voorkomen, of misschien hoor je er wel eens iemand over horen praten (of heb je ze zelf): edelstenen. Een zeldzaam gesteenten in de prachtigste kleuren en vormen. Het is niet een steen die je zo even op straat ziet liggen, nee naar deze stenen moet je écht op zoek gaan. Iedere edelsteen is uniek en bevat een eigen werking. Edelstenen werken op energetisch niveau (de werking is niet tastbaar maar wel voelbaar). Net als wij, wij bestaan ook uit energie. De krachten van sommige stenen - die soms wel miljoenen jaren oud zijn – zijn enorm uitlopend: van een steen voor ontspanning, bescherming tot aarden. Maar misschien zie je door alle stenen de rots niet meer, ehh bomen het bos niet meer ;). Dan is dit een handige eerste weg in de wonderen wereld van edelstenen. We nemen je mee.

 

Wat is een edelsteen precies?

Voor dat we in de soorten edelstenen duiken, leggen we je eerst graag uit wat een edelsteen precies is. Een edelsteen bestaat uit mineralen, meestal 2 of 3. Een mineraal is een stof die in de aarde voorkomt en die bij de groei kristallen kan vormen. De kleur van de edelsteen wordt dan ook bepaald door de soort mineralen. Er zijn een paar uitzonderingen van edelstenen die niet op deze manier groeien: barnstenen en parels. Deze zijn afkomstig van planten en dieren; dit worden ook wel organische stenen genoemd.

Dicht- en helderheid

De werking van edelstenen verschilt, dit heeft onder andere de maken met de dicht- en helderheid. Zo werken heldere stenen, zoals bijvoorbeeld een Bergkristal, in op de geest. Je zult hierdoor situaties helderder en duidelijker inzien. Stenen die doorschijnen, horen bij het gevoel. Dit is bijvoorbeeld een Rozenkwarts, die past bij het Hartchakra. Dichte stenen werken juist weer in op het lichaam, zoals bijvoorbeeld een Agaat. Deze stenen hebben een aardende werking. 

Kleur

De kleur van de steen heeft ook een betekenis. Een steen met een warme kleur, zoals geel/rood/oranje, werken stimulerend en activerend. De kleur groen is een hele neutrale kleur die kalmeert en ontspant. Een steen met een paarse of blauwe kleur heeft een harmoniserende werking.

 

Edelstenen in het dagelijkse leven

Doordat edelstenen op energetisch niveau werking (en wij volledig uit energie bestaan) kan je als mens van de kracht van een edelsteen profiteren. Zo kan een steen om te aarden perfect zijn voor iemand die meer in zijn hoofd leeft (droomt, veel in gedachten is, zorgen maakt om ‘wat als’ situaties) of een steen voor ontspanning voor iemand die (veel) stress ervaart. Om gebruik te maken van de krachten dien je veel in contact te komen met de edelsteen. Niet dus 1x per week uit een kast halen en even aanraken. Nee, je wil de energie in je opnemen (daar is aanraking trouwens niet persé voor nodig) maar de steen moet wel dichtbij genoeg zijn. Mogelijkheden om de edelsteen in je dagelijkse leven toe te passen zijn:

 • Bij het mediteren

Edelstenen (en kristallen) maken een meditatie nog krachtiger. Om hier optimaal van te genieten kan je het best een kristal in 1 (of beide handen vasthouden. Het werkt ook om kristallen op de grond neer te zetten. Door het energetische veld profiteer je dan ook van de krachten. Al zijn de meesten van mening dat aanraking het allerbest werkt. Het is afhankelijk van ‘wie je bent’ om te bepalen welke steen het beste voor jou werkt tijdens mediteren. Wat is jouw doel van de meditatie? Wil je meer uit je hoofd en in het hier & nu leven? Dan is een steen om te aarden het fijnst. Of wil je tijdens de meditatie meer liefde voor jezelf krijgen? Dan is een Rozenkwarts fijn. Experimenteer hiermee. Het kan ook zo zijn dat je per meditatie behoefte hebt aan een andere edelsteen.

 • In je broekzak of als sieraad

Hoe meer (lichamelijk) contact je maakt met de edelsteen, hoe meer jouw lichaam zich bewust wordt van de energie die eruit gaat (beide werken op energie niveau). Door de edelsteen dichtbij je te dragen: in je broekzak of tas kan je op elk moment van de dag gebruik maken van deze energie. Een sieraad is ook een prachtige optie en staat ook nog eens prachtig.

 • Op je lichaam

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar door een edelsteen op een specifiek lichaamsdeel te plaatsen gaat de kracht extra naar het deel waar je onrust voelt. Denk maar aan de chakra’s (hart, keel, onderbuik, navel, hoofd, en kruin). Mocht jij letterlijk last van een gespannen keel last hebben dan plaats je hier een edelsteen. Welke edelsteen is afhankelijk van ‘waarom’ jouw keelchakra uit balans is. Wil je iets zeggen wat je niet durft uit te spreken? Of praat je juist te veel en kan je slecht luisteren? Zodra je dit weet kan je bepalen welke edelsteen het beste zal werken voor je. Leg de edelsteen op dat punt waar jij de behoefte voelt en laat de emotie naar boven komen en laat los.

 • Als woonaccessoire

Een edelsteen set in je huis staat prachtig en hebben ook nog eens een positieve werking op de sfeer en energie in huis. Bekijk ons aanbod edelsteen setjes eens voor een fijn overzicht. Zet ze samen op een mooi plekje, een echte eyecatcher.

 • Als verzorging

Wist je dat je de energie van edelstenen kan drinken? Je denkt nu vast “maar hoe dan?” Nou door simpelweg een edelsteen in een fles water te doen (niet een te kleine die je eenvoudig kan doorslikken). De edelsteen zal afgeven aan het water en zo zal je letterlijk de kracht drinken. Let wel op, niet iedere edelsteen kan tegen water. Vaak eindigen edelstenen met ‘iet’ als ze niet tegen water kunnen. Dit werkt ook met badderen, voeg een edelsteen aan het bad toe en badder letterlijk in energetisch water.

 

Reinigen

Edelstenen geven energie af, maar nemen ook energie op. Daarom is het goed, voor sommige soorten, om de edelstenen te reinigen en op te laden met nieuwe energie. Ook dit is voor elke edelsteen weer anders:

Stenen als de citrien en kyaniet, reinigen zichzelf en hoeven over het algemeen niet extra gereinigd te worden. De toermalijn en barnsteen nemen juist veel energie op en moeten daardoor wel extra gereinigd worden.

Een makkelijke methode om een edelsteen te reinigen is door middel van stromend water. Hierbij is het belangrijk dat het water niet te warm is, omdat er hierdoor scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden, maar niet geschikt voor grondige reiniging. Je haalt met deze techniek vooral de statische elektriciteit uit de steen.

Je kunt een edelsteen wel grondig reinigen door deze 24 uur in een schaaltje met bronwater (zonder koolzuur en zonder zout) te leggen. Het is verstandig om het water tijdens dit reinigingsproces een aantal keer te verversen. De belletjes die tijdens dit proces ontstaan, laten de ontlading zien. Zorg dat je maar 1 steen per keer in het schaaltje water legt.

Sommige stenen zijn niet bestand tegen water, dit zijn meestal stenen met een lagere hardheid. Voorbeelden hiervan zijn Chrysocolla, Seleniet, Calciet en Pyriet. Deze stenen zijn ijzerhoudend of poreus en mogen niet te lang in water verblijven, enkel afspoelen kan wel.

Edelstenen zoals Bergkristal, Amethist, Jaspis, Rozenkwarts en Fluoriet kunnen wel tegen water. Twijfel je hier toch over? Kies dan voor een andere reinigingsmethode. 

Een andere simpele manier om een edelsteen te reinigen is door deze een aantal keer krachtig schoon te blazen. Je kunt deze methode op alle stenen toepassen.

Je kunt je edelsteen ook reinigen met witte Salie, steek deze aan en haal de edesteen door de rook. Dit werkt ook om een ruimte te reinigen van energie. Bijvoorbeeld na een yogales kan dit fijn zijn voor de volgende groep binnenkomt.

Heeft de edelsteen ernstige spanningen opgenomen? Dan is het raadzaam om de steen grondig te reinigen. Eerst leg je de steen voor drie dagen in schoon bronwater, wat je dagelijks verschoond. Vervolgens stop je de steen drie dagen in aarde, let op dat er geen plant in de buurt is omdat de energie vrijgave niet bevorderlijk is voor de plant. Haal de steen na drie dagen uit de aarde en haal deze een paar keer door een kaarsvlam. Kijk hierbij wel uit dat de vlam geen aanslag achterlaat op de steen. Door middel van deze methode is de edelsteen zeer grondig gereinigd, doordat er gebruik gemaakt is van de elementen water, aarde en vuur.

 

Opladen met nieuwe energie

Een makkelijke manier om een steen op te laden is door deze 1 nacht in het maanlicht te leggen, dit mag gewoon achter glas. Zo wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld.

Maar ook met zonlicht kun je een steen weer opladen. Dit licht is natuurlijk veel intenser dan het zachte maanlicht en niet alle stenen kunnen daar tegen en zo hun kleur verliezen. Het licht bij zonsopgang en zonsopgang is een stuk zachter, dan rond het middaguur, en dus meer geschikt. De volgende stenen kun je niet opladen in het zonlicht omdat ze dan verkleuren:

 

 • Amethist
 • Aquamarijn
 • Aventurijn
 • Beryl
 • Fluoriet
 • Rozenkwarts
 • Opaal
 • Toermalijn

 

Maar welke steen past nu bij jou/jouw situatie?

Aarden en reinigen

 • Lavasteen
 • Rookkwarts

 

Hyperactiviteit

 • Aventurijn
 • Fluoriet

 

Angsten

 • Rode jaspis
 • Tijgeroog

 

Concentratie

 • Bergkristal
 • Vuursteen

 

Geluk en voorspoed

 • Jade
 • Goudtopaas

 

Hoog sensitiviteit

 • Aquamarijn
 • Labradoriet

 

Stress

 • Maansteen
 • (Mos)agaat

 

Verlies en rouw

 • Amethist
 • Rozenkwarts

 

Vind je het moeilijk om een keuze te maken in welk edelsteensetje passend is? Hieronder vind je per setje een uitleg:

 

Edelstenen set • vol gezondheid

Met dit setje, bestaande uit 4 edelstenen, zit je altijd goed. De werking van deze edelstenen heeft namelijk een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Het setje bestaat uit de volgende stenen:

 

 • Aragonietroosje: Verhoogd je concentratie en flexibiliteit.
 • Rode healer: Zorgt ervoor dat je beter kunt aarden, werkt stress verminderend en vult je persoonlijke kracht aan.
 • Agaat Natuur: Verbeterd je stabiliteit, ontspanning en zorgt voor een veilig gevoel.
 • Amethist: Deze steen werkt goed bij slaapproblemen, helpt tegen nachtmerries en vermindert hoofdpijn.

 

 

Edelstenen set • Ontspanning

Kun je wel wat extra ontspanning gebruiken en vind je het moeilijk om met stressvolle situaties om te gaan? Dan is dit setje fijn om bij je te dragen. Het setje bestaat uit de volgende stenen:

 

 • Jade: Trekt geluk, voorspoed en succes aan. Deze steen heeft een kalmerende werking en brengt balans in negatieve gedachten en emoties.
 • Rozenkwarts: Dit is de steen van het hart en trekt liefde aan. Ook werkt deze edelsteen kalmerend bij boosheid en stress.
 • Maansteen: De steen van de hoop. Deze steen staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid en versterkt je yin energie (de vrouwelijke kant van ons die tegen stress helpt).

 

 

Edelstenen set • Bescherming

Dit setje zorgt voor een veilig gevoel in situaties waar jij het nodig hebt.

 

 • Opaal: Stimuleert vrolijkheid, optimisme, spontaniteit en creativiteit.
 • Fluoriet: Absorbeert negatieve gevoelens en beschermt tegen negatieve energie.
 • Golden Healer: Dit is een genezende steen met zachtige en vredige energie. Ook bevordert deze steen innerlijke rust en vertrouwen.

 

Edelstenen set • Kracht

Kun je wel wat extra kracht gebruiken in een moeilijke periode of tijdens een spannende stap in je leven? Dan is dit setje perfect.

 

 • Apatiet: verhoogt je motivatie. Het geeft je net dat extra setje wat je soms nodig hebt op spannende momenten.
 • Jaspis Breccie: De steen helpt je je doelen waarmaken en ideeën omzetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je ergens voor 100% voor gaan.
 • Tijgeroog: Bevordert rust en geeft je kracht om op je eigen intuïtie te vertrouwen.

 

 

Ook hebben we voor elk sterrenbeeld een edelsteensetje. Deze edelsteen sluit perfect aan op de behoeften/kenmerken van dit sterrenbeeld.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zoeken