Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nanne - Dinsdag 17 Oktober 2022

  Hoe heb ik mijzelf lief? Een weg naar meer zelfliefde.

  Zelfliefde is niet altijd zo makkelijk als het klinkt 

  Misschien voel jij al jaren de behoefte om meer liefdevol richting jezelf te zijn, maar vind je jezelf toch steeds terug in oude patronen. Zelfliefde klinkt leuk, maar is soms hartstikke lastig. We blijven rondlopen in een cirkel van negatieve gedachten en afwijzing richting onszelf. Dit is eigenlijk gek, want een groot deel van wie we zijn, kunnen we niet veranderen en je verzetten tegen iets dat je niet kan veranderen is zinloos. Jezelf niet accepteren en liefhebben is zonde van je energie.

  Hoe kun je dit veranderen en werkelijk meer liefde voor jezelf gaan ervaren? Er zijn vanzelfsprekend verschillende wegen die naar Rome leiden en voor ieder mens is een ander pad weggelegd. Ik deel in deze blog mijn persoonlijke ervaringen, die misschien ook wel bij jou resoneren en je kunnen ondersteunen op jouw pad richting meer zelfliefde. Mocht jij waardevolle tips hebben, deel ze vooral onder de blog. 

   

  Je authentieke zelf zien en zijn

  We zijn allemaal uniek, maar voelen ergens het verlangen om te zijn zoals de ander. Zijn zoals de ander biedt een 'veilige' weg. Je loopt dan minder het risico op afwijzing en wij als kuddedieren, willen ten diepste niets anders dan ons veilig voelen in de geborgenheid en acceptatie van anderen. De meeste van ons zijn enorm bang voor afwijzing of het gevoel er niet bij te horen. Om die reden hebben we een soort hyperfocus op anderen. We vergelijken onszelf niet alleen met onze directe omgeving, maar ook met zogenaamd perfecte plaatjes op sociale media. Door onszelf zo op andere te richting lijkt het bijna belangrijker om te zijn of worden wat onze omgeving van ons verwacht, dan wie wij zelf ten diepste (willen) zijn. Hoe komen we tot die diepere laag en zijn we onvoorwaardelijk ons meest rauwe zelf, ondanks de mening van anderen?

   

  1. Bewustzijn is de sleutel naar meer zelfliefde 

  Veel mensen zijn zich niet of maar nauwelijks bewust van de relatie met zichzelf. Je doet wat je moet doen, wordt wie je moet zijn. Je richt je energie vooral op anderen en neemt maar weinig tijd om stil te staan bij jouw eigen behoeften en verlangens. De eerste stap in het ervaren van meer zelfliefde is het beschouwen van de relatie met jezelf. Hoe praat je tegen jezelf? Hoe hard ben je tegen jezelf? Welke verwachtingen heb je? Hoe ga je met fouten of imperfecties om? Welke diepste verlangens heb je? Begin deze week eens met het beschouwen van je gedachten en gedrag en schrijf je bevindingen op. Vind je dat lastig? Vraag mensen uit jouw omgeving om te beschrijven hoe zij dit waarnemen. Bewustzijn is de sleutel naar meer zelfliefde. Pas als we weten wat we doen, denken en wensen, kunnen we dit ook veranderen. Zelfliefde klinkt vaak een beetje Hello Kitty achtig, maar het is hard werken en betekent vaak door de modder ploeteren.

   

  2. Jezelf accepteren en waarderen 

  Als je de inzichten hebt verzameld kun je vervolgens gaan kijken naar dat waar je negatieve gedachten of gedrag bij ervaart. Vraag jezelf af of je iets kan veranderen of niet. Dat wat je niet kan veranderen, laat dat los of accepteer het. Het heeft simpelweg geen zin om hier je energie aan te besteden. Het uitoefenen van compassie richting jezelf kan je hierbij helpen. Neem het allemaal eens wat minder zwaar, lach om je eigen fouten en zogenaamde tekortkomingen. Compassie is met zachte ogen, met liefde, naar jezelf kijken. Het is jezelf vergeven en minder streng zijn. De dingen die je wel kan veranderen, daar kun je een plan voor maken. Schrijf het op, spreek het uit, stel jezelf hier (liefdevolle) doelen in. En tot slot, bedenk op dit moment eens iets dat jij aan jezelf waardeert. Leg je hand op je hart en bedank of eer jezelf hiervoor.

   

  3. Woorden, gedachten & gedrag

  Wees je bewust van de taal die je gebruikt. Al sinds onze jonge jaren luisteren we naar onze omgeving (gezin, media, vrienden, etc.) en deze taal internaliseren wij en maken we ons eigen. Deze woorden maken zinnen, de zinnen maken gedachten en de gedachten bepalen jouw gedrag. Wees je dus bewust van de taal die je tegen jezelf gebruikt. Gebruik jij opbouwende en positieve zinnen, of zijn jouw woorden vaak zwaar en negatief. Wat je uitstraalt is wat je aantrekt, dus als jij heel negatief tegen jezelf bent, is de kans groot dat anderen ook negatief gedrag tegen je kunnen vertonen. Beschouw de zinnen in je hoofd, schrijf ze op en probeer de destructieve woorden te vervangen voor opbouwende woorden. 

  Bijvoorbeeld
  1. Waarom maak ik nou iedere keer dezelfde fout? 
  2. Blijkbaar heb ik hier nog iets te leren. Ik sta mijzelf toe om fouten te maken.

   

  4. Kies waar jij jezelf mee omringt

  Zoals je net las heeft onze omgeving invloed op ons eigen denken en doen. Had één van jouw ouders weinig liefde voor zichzelf? Dan is de kans groot dat jij deze energie ook (onbewust) draagt. Volg je alleen maar ‘perfecte plaatjes’ op Instagram? Kans dat je heel streng bent voor jezelf, omdat je jezelf spiegelt met een onrealistisch beeld. Waar voed jij jezelf mee? Welke prikkels sta je toe? De komende week kan je beginnen met het waarnemen van wat deze prikkels met je doen. Luister naar je gevoel, beschouw hoe jouw energie wordt gevoed of afgenomen. Als je dit als dagelijkse oefening in je leven integreert ga je steeds meer keuzes maken die jou dichter bij jezelf brengen en de liefde voor jezelf vrijer laten stromen. Zelfliefde is vaak niet iets nieuws leren, maar blokkades opruimen die die zelfliefde in de weg staan. Je bent allang goed genoeg, mooi genoeg, je werkt al hard genoeg. Alleen vergelijk jij jezelf misschien wel met ongezonde voorbeelden. Het is aan jou om dit te gaan onderzoeken (én vervolgens actie te ondernemen).

   

  5. Meditaties en affirmaties

  Als juist jouw gedachten vaak in de weg staan om meer zelfliefde te ervaren, kan het helpen om je gedachten even uit te zetten. Meditatie is een geweldige manier om dichterbij jezelf te komen. In een meditatie voel je al snel liefde stromen, want liefde is dat wat je bent. We hebben op ons Lief Leven kanaal ook een meditatie staan die je kan helpen om meer zelfliefde te ervaren. Deze meditatie beluister je hier. Je hoeft hiervoor geen ervaren yogi of guru te zijn, zelfs als dit jouw eerste meditatie is kan het helpen. Ook affirmaties kunnen enorm helpen om meer zelfliefde te gaan ervaren. Plak bijvoorbeeld complimenten of bemoedigende woorden op je spiegel of als achtergrond op je telefoon 'Perfect zoals ik ben'. 

   

  6. Edelstenen voor meer zelfliefde 

  Er is één edelsteen die de ware koningin van de zelfliefde is: Rozenkwarts. Rozenkwarts is de edelsteen van (zelf)liefde en compassie en kan jou helpen om je hart te openen en te verbinden met jezelf, vanuit zachtheid en liefde. In onze shop vind je prachtige verschillende vormen van Rozenkwarts. Deze prachtige roze edelsteen gaat over jezelf zien, onvoorwaardelijk van jezelf houden en jezelf vergeven. Daarnaast kan Smaragd je helpen om je hart te openen en liefde vrij te laten stromen. Het pad naar zelfliefde moet je uiteindelijk zelf afleggen, maar edelstenen kunnen een fijne ondersteuning bieden onderweg. 

  Wil jij meer zelfliefde ervaren? Als je je aansluit bij de Lief Leven Familie kun je gratis al onze Groeiprogramma’s doen, inclusief het ‘Zelfliefde’ programma. Vol opdrachten en meditaties om jou op weg te helpen om de relatie met jezelf te gaan beschouwen en verbeteren. Daarnaast ontvang je iedere maand nieuwe meditaties en spraakmaatjes (voicememo’s van Nanne), inclusief iedere maand een volle maan meditatie.

  Meld je hier aan voor €5,95 per maand (maandelijks opzegbaar).

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »