Waarom zijn we zo moe?
Onze levens zijn druk. Onze werelden gaan snel. Er is je werk, je familie, je gezin, de boodschappen, de boeken die je nog wilde lezen, alle huishoudelijke taken, alle doelen die je jezelf stelt, je wilt sporten, er zijn voor je vrienden, en oh ja - je moest nog ontspannen. Het is geen wonder dat je je soms moet voelt. Maar tegen sommige soorten vermoeidheid, lijkt niet aan te slapen. Zelfs als je nachtrust goed is, voel je je misschien niet opgeladen. Je plant af en toe een luie avond op de bank, maar voelt je maar niet uitgerust. Hoe komt dat? En wat kan helpen?
Je mag vaker je grenzen aangeven.
Als we constant meer geven dan we krijgen, lopen we leeg. Het tekort wat ontstaat, is niet op te vullen met slaap, en soms zelfs niet met rust. Soms bestaat het tekort wat we voelen, uit iets heel anders. Bijvoorbeeld uit liefde. Of misschien hebben we juist even onverdeelde aandacht nodig. Steun, of een luisterend oor.
De oplossing voor het tekort wat je voelt is tweeledig. Deel één is: leren om wat vaker nee te zeggen. Op die manier kun je zorgen dat je niet meer zo hard leegloopt. Dat je alleen geeft, als je daadwerkelijk voelt dat je wat te geven hebt. Deel twee is: voelen waar je tekort uit bestaat, en jezelf opvullen met het passende medicijn. Voel je dat je behoefte hebt aan liefde en steun? Probeer er eens om te vragen, hoe onwennig dat ook is. Je zult merken dat er vaak mensen zijn die het een cadeau vinden om er voor je te mogen zijn. Is deze stap te groot, of is de ruimte er niet om iemand te vragen? Masseer je eigen slapen. Schrijf je gevoel op terwijl je naar je eigen woorden luistert. Sla je armen even om jezelf heen. Jij bent de basis. Wat het tekort ook is, probeer te kijken hoe je dit jezelf kunt geven.
De prachtige edelsteen Amazoniet zorgt voor een kalmerende werking en balans in je emoties. Met Amazoniet kun jij je beter uitspreken en grenzen aangeven. Ook kan Amazoniet helpen tegen angsten. Fijn om dichtbij je te dragen als je je wilt laten ondersteunen in het aangeven van grenzen. Hier vind je deze bijzondere edelsteen.
Dieper ademhalen.
Wist je dat diepe ademhalingen ervoor kunnen zorgen dat je lichaam uitrust en herstelt? En andersom: dat oppervlakkige ademhalingen je lichaam vermoeien? Dit komt doordat diepe, langzame ademhalingen naar je buik, het deel van je zenuwstelsel activeren wat gaat over rust, ontspanning en vertering. We noemen dat deel van het zenuwstelsel het parasympathische zenuwstelsel. Oppervlakkige ademhalingen - de manier waarop we allemaal steeds vaker ademen - activeren juist het deel van het zenuwstelsel wat we nodig hebben tijdens stress, het sympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt dat je klaar bent om in actie te komen. Soms is dat natuurlijk nodig, als we snel en adequaat moeten reageren op gevaar bijvoorbeeld. Maar het is belangrijk om daarna weer terug te schakelen naar rust, zodat je niet in de actiestand blijft. Door je ademhaling aan te passen, kun je je lichaam - en voornamelijk je niveau van stress - dus sturen. Probeer meerdere keren per dag een paar keer diep adem te halen naar je buik en kijk of je verschil kunt voelen.
Tijdens het retreat op 9 december word je liefdevol begeleid tijdens een ademsessie. Wil je erbij zijn? Er zijn nog een paar kaartjes, je kunt ze hier boeken.
Kwalitatief rusten
Sommige vormen van rust, voelen als ontspanning, maar vragen nog steeds veel van ons brein. Bijvoorbeeld het kijken van tv of series. Natuurlijk is dit niet iets waar je helemaal mee hoeft te stoppen, je mag hier zeker van genieten. Maar het kan helpen om daarnaast ook momenten van rust in te lassen waarbij je je brein even zo min mogelijk prikkels geeft. Bijvoorbeeld het doen van een meditatie of het maken van een wandeling in de natuur.
Tip: onze ontspannende wandelmeditatie.
Emoties loslaten
Soms moeten we ontladen, om op te laden. Misschien is er in je dagelijks leven niet zo veel ruimte om echt te voelen wat er door je heen gaat. En om het eruit te laten. Veel van ons drukken emoties weg, omdat we bang zijn om te veel te zijn, omdat het kwetsbaar is om ze eruit te laten en we pijn liever niet voelen. Toch vraagt het veel van ons hoofd en ons lichaam om die emoties weg te blijven drukken. Je kunt het zien alsof er een constant niveau van spanning aanwezig is in je lichaam om alle gevoelens op hun plek te houden. Een motortje dat constant brandstof vraagt, zonder dat we het door hebben. Kijk daarom of je af en toe - als je voelt dat het nodig is, maar ook als je eigenlijk geen idee hebt wat je voelt - momenten kunt creëren om stil te staan bij je emoties. Tips: ga schrijven over wat er nú in je leeft en spreek dat je je pen 10 minuten niet van het papier mag halen. Blijf schrijven en laat de woorden maar komen. Wat ook heel effectief is: boek een ademsessie of doe oefeningen die je helpen bij het ontladen van emoties.
De prachtige edelsteen Amethist staat bekend om zijn zuiverende werking. De steen kan je helpen bij het loslaten van negatieve emoties of gedachten.
Van overleven, naar leven
Soms zit de oorzaak van de vermoeidheid dieper. Als je een trauma mee hebt gemaakt (of het nou trauma met een hoofdletter T is of met een kleine t), kan het zijn dat je overlevingsmechanismen hebt ontwikkeld om hiermee om te gaan. Een voorbeeld: als je voor een ouder hebt moeten zorgen, of al jong voelde dat jij degene was die verantwoordelijk was voor de sfeer binnen het gezin, kan het zijn dat je jezelf hebt aangeleerd de helper te zijn. Altijd stabiel te zijn, altijd verantwoordelijk te zijn. Te peilen hoe het met anderen gaat en zelf niet te veel ruimte in te nemen. Zonder dat je het zelf doorhebt, kun je op die manier het grootste deel van de tijd in je overlevingsmechanisme doorbrengen. Zo zijn er veel verschillende overlevingsmechanismen. Ze werken in principe prima, maar het is hard werken. Overleven voelt anders dan léven. En het vraagt veel meer energie van je lichaam. Als je het gevoel hebt dat je veel aan het overleven bent, kan het goed zijn om hier met iemand over te praten. Een professional, of iemand in je omgeving die veilig voelt. Je kunt oefenen met af en toe, in een veilige setting, een stapje buiten dat mechanisme te zetten. Bijvoorbeeld: wél ruimte innemen. Voorzichtig je mening delen. Kleine stapjes.
Dit bijzondere edelsteen-setje is fijn om in de buurt te hebben als je de dingen die je hebt meegemaakt, los wilt gaan laten.