Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nanne - Woensdag 15 September 2022

  7 Tips voor een betere nachtrust

  1. Een goede nachtrust begint overdag

  Verrassing: niet de nacht bepaald hoe goed jij slaapt, maar de dag. Hoe jij jouw dag indeelt heeft veel effect op jouw nachtrust. Hoe druk ben je tijdens de dag? Heb je ruimte om te ontspannen, ook tussen alle drukte door? Heb je ruimte om te ontladen? Spanning en stress zijn niet erg, mits het niet langdurig is en je ook manier hebt om te ontladen. Voor de één is dit sport, voor de ander het lezen van een boek. Maar zonder momentjes van ontspanning kun je van je systeem niet verwachten dat ze in een paar minuten van complete staat van alertheid, ineens in een staat van ontspanning en kalmte zal landen.

  Zorg ervoor dat je tijdens de dag ook momenten van ontspanning en ontlading inplant. Gewoon, in je agenda, net als alle andere afspraken. Al is het een kwartiertje waarin je ademhalingsoefeningen doet of even een rondje in de buitenlucht loopt.

  Daarnaast is het van belang dat je prikkels, ongeveer twee uur voor je naar bed gaat, minimaliseert. Leg je telefoon weg, kijk eens niet een serie maar lees een boek, voed jezelf niet meer met suikers en drink een kalmerende thee zoals kamille of lavendel. Schermen activeren je sympathische zenuwstelsel (gaat over ‘actie’), terwijl we ons parasympatische zenuwstelsel juist willen activeren. We willen rust.

  2. Mediteren kun je leren

  Kom je maar moeilijk tot jezelf? Blijft jouw hoofd aan staan en verlies je jezelf wel eens in een gedachtenspiraal waar je niet meer uit lijkt te komen? Mediteren kan je helpen! Ik dacht zelf vroeger dat ik nooit kon mediteren, want ik ben heel druk in m’n hoofd en kan maar moeilijk stilzitten, maar als je de kracht van meditatie leert ontdekken dan wil je niet meer zonder. En je hoeft hier echt niet hele dagen voor uit te trekken, soms is vijf minuten al genoeg om je tot rust te brengen. Met deze slaapmeditatie raakt je gegarandeerd ontspannen en kom je makkelijker in slaap. 

  3. Hoe slaap je?

  Één derde van ons leven brengen we slapend door. Het is dus heel belangrijk om aandacht te besteden aan hoe jij slaapt. Is er genoeg frisse lucht in je kamer? Is je kamer donker genoeg? Kun je geluiden om je heen minimaliseren? Op wat voor kussen en matras lig je?

  Het kan bijvoorbeeld helpen om oordopjes te komen, om geluiden te dempen en jezelf in je eigen veilige bubbel te brengen. Daarnaast kun je jouw ramen verduisteren om de kamer donker te maken tijdens de nacht, al is slapen met het ritme van de zon en de maan natuurlijk ook prachtig (maar dit werkt alleen als je al een goede slaper van nature bent). Minstens één raam open en wat fijn kan zijn is om een diffuser op je kamer te zetten met bijvoorbeeld lavendelolie, wat bevorderlijk helpt voor een goede nachtrust.

  Wij hebben onlangs een hele fijne partnership met slaapspecialist Emma Sleep gesloten en slapen echt als een roos op hun matrassen. Ook hebben ze kussens die je naar jouw eigen smaak aan kan passen, die ook enorm bij kunnen dragen aan je comfort en daarmee kwaliteit van je slaap. Tot slot is de verzwaringsdeken onze favoriet. De verzwaringsdeken geeft je een veilig gevoel en zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen door de lichte druk op je lichaam. Deze deken wordt ook vaak ingezet voor mensen met angsten en trauma.

  Mocht je hier iets van willen bestellen dan krijg je met de code ‘Liefleven10’ 10% korting bovenop de al bestaande kortingen bij Emma Sleep. Bestel hier. 

  4. Yin Yoga

  Het is geweldig om actieve sporten te doen en dit draagt ook absoluut bij aan een betere nachtrust, maar Yin Yoga is eigenlijk een vorm die niet uit je mix mag ontbreken. Yin activeert je parasympatische zenuwstelsel en dat is wat we willen voor een goede, diepe nachtrust. Dit zenuwstelsel is namelijk verbonden met je slaap, ontspanning, spijsvertering, ademhaling en nog veel meer.

  Yin yoga is een rustige vorm van yoga, wat staat voor het activeren van een kalmerende energie (de energie van de maan). In deze vorm van yoga doe je maar een paar houdingen, maar blijf je lang in een bepaalde houding. Door de duur van de houding, kun je je je bindweefsel en spieren diep strekken en tot ontspanning brengen. Vaak komen er ook emoties los in deze lessen (ontlading), met name als je op het heupgebied werkt. Hoe meer we ontladen, hoe meer ontspannen we kunnen worden en hoe meer je nachtrust hiervan profiteert.

  Soms zijn periodes in ons leven nou eenmaal druk en stressvol en het heeft geen zin om onszelf hiervoor te gaan straffen en daar nog meer spanning over te ervaren. Juist door het te accepteren en hier iets tegenover te zetten, zoals yin yoga, kun je dit zelf prima weer in balans brengen.

  5. Voeding

  Niet alleen de mate van ontspanning, maar ook de voeding die je tot je neemt en het drinken dat je drinkt hebben effect op je nachtrust. Om je nachtrust zo optimaal mogelijk te krijgen raden we je aan om zo natuurlijk mogelijk te eten. Pure ingrediënten, weinig bewerkte suikers, weinig tot geen alcohol en absoluut geen cafeïne (zoals koffie, cola en pure chocolade). Dit zijn allemaal dingen die jouw motor weer aan kunnen zetten en we willen juist dat onze motor even tot rust komt.

  Wat kan helpen om beter in slaap te komen is melatonine, valeriaanwortel, magnesium, lavendel en passiflora. Dit kun je in supplementvorm krijgen. Laat je hierin vooral adviseren door een professional, maar weet dat je een enorm verschil kan maken met je eet- en drinkpatronen.

  6. Journal naast je bed

  Ken je dat gevoel dat je in bed stapt en je gedachten beginnen rondjes te lopen? Je zit vast in een bepaald gedachtenpatroon en weet er niet meer uit te komen. Het kan enorm helpen om dan even rechtop te gaan zitten, een zacht licht of een kaarsje aan te doen, en je gedachten op te schrijven. Door het schrijven kunnen je gedachten rusten op de pagina en kun je de cirkel doorbreken. Doe dit vooral niet op je telefoon, omdat dit licht je juist weer actief maakt. Leg een pen en een fysiek notitieboek naast je en schrijf daarin je gedachten op. Dag gedachten, hallo nachtrust! Ook kun je hier je dromen in bijhouden, heel interessant.

  7. De kracht van edelstenen

  We zouden Lief Leven niet zijn als we niet de kracht van edelstenen voor je nachtrust niet zouden uitlichten. Edelstenen kunnen op verschillende niveaus voor je werken. Sommige mensen verbinden zich met de trilling en de energie van de edelsteen, sommige mensen vinden het gewoon mooi en gebruiken het als reminder voor bepaalde ideeën, lessen of overtuigingen. Wat je ook voelt of gelooft, edelstenen zijn awesome! En dé edelsteen ter verbetering van je nachtrust is de prachtige, paarse Amethist. Amethist werkt kalmerend en zorgt ervoor dat je tot rust komt. Leg deze edelsteen op je nachtkastje of onder je nieuwe Emma Sleep kussen en ervaar het effect. Ook hebben we een setje dat helpt tegen nachtmerries, als dat is wat jouw nachtrust verstoord. 

  Hopelijk heb je profijt van deze tips en slaap je vannacht al als een roosje. Onthoud dat je nachtrust in je dag ligt verborgen en dat je hier het verschil kan maken. Neem je verantwoordelijkheid, zorg dat je lekker ligt in een donkere kamer met frisse lucht en stilte om je heen en absoluut geen schermen in de buurt. Koop maar een gezellige ouderwetse wekker, geen telefoon naast bed luidt het credo. Neem die verantwoordelijkheid voor jezelf, je bent het waard.

  Slaap lekker prachtmens!

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »