Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nanne - Woensdag 20 Januari 2024

  Zelfliefde tijdens Valentijn: Tips voor een liefdevolle relatie met jezelf (juist nu)

  Valentijnsdag, een dag doordrenkt met romantiek en liefde, is vaak gericht op het delen van liefde met en voor anderen. Maar laten we niet vergeten dat zelfliefde net zo cruciaal is en vaak juist de basis vormt van onze relatie met anderen. In deze blog ontdekken we het belang van zelfliefde, met name ook juist tijdens de Valentijnsperiode en delen we waardevolle tips om een liefdevolle(re) relatie met jezelf op te bouwen.

   

  Bloemen voor jezelf 

  Valentijnsdag roept vaak beelden op van romantische diners en hartvormige chocolaatjes, maar is dit concept misschien niet een beetje achterhaald? Wij vinden van wel. Natuurlijk is het elke dag een geweldige dag om de mensen van wie je houdt in de watten te leggen, maar Valentijn is ook een uitstekende gelegenheid om liefde voor jezelf te cultiveren. Zelfliefde gaat verder dan het ontvangen van bloemen; het gaat om het erkennen en waarderen van je eigen waarde. Al is jezelf een grote bos bloemen cadeau doen natuurlijk een fantastisch idee. 

   

  Waarom is zelfliefde belangrijk?

  Zelfliefde is de basis. Hoe je het ook went of keert. Elke relatie begint met de liefde voor jezelf. Zelfliefde is de kern van een gezond zelfbeeld en emotioneel welzijn. Het stelt je in staat om met meer compassie naar jezelf te kijken, wat essentieel is voor geluk en veerkracht in het leven, maar ook in de relatie met anderen. Jezelf zien en waarderen is makkelijk gezegd, maar soms niet zo makkelijk gedaan. Onze jeugd is hier veelal enorm bepalend in geweest en de impact van die jaren haal je er soms maar moeilijk uit. We geven in deze blog tips om de liefde voor jezelf te laten groeien. En wees ook hierin lief voor jezelf, elke kleine stap is er één. 

   

  De impact van Valentijn op emotioneel welzijn

  Valentijnsdag kan zowel een heerlijke dag vol liefde als uitdagend zijn, vooral voor degenen die zich eenzaam of onbegrepen voelen. Het is belangrijk om te beseffen dat liefde voor jezelf de basis legt voor liefde met anderen. Daarom is Valentijn juist de uitgelezen dag om hier een beetje extra bij stil te staan. In hoeverre zie jij jezelf voor wie je echt bent? Kun je jezelf omarmen en de zogenaamde mindere kanten van jezelf accepteren? Misschien zelfs een beetje liefhebben. Zo ben ik een enorme chaoot en kan ik me hier vaak aan irriteren, maar door de jaren heen heb ik ook geleerd om om mijzelf te lachen. En een glimlach is een vorm van liefde. 

   

  Praktische zelfliefde-oefeningen

  1. Dagelijkse affirmaties: Begin je dag met positieve affirmaties om zelfvertrouwen op te bouwen. 
   Ik ben goed zoals ik ben.
   Ik accepteer mijzelf volledig. 
   Ik omarm mijzelf. 
   Ik mag er zijn.
   Deze affirmaties kun je bijvoorbeeld op je spiegel plakken of als achtergrond op je telefoon gebruiken (op Pinterest staan bijvoorbeeld veel mooie affirmaties of bestel onze mini-kaartjes)
  2. Zelfzorgroutine: Creëer een dagelijkse routine met zelfzorgmomenten, zoals een rustgevend bad of een wandeling in de natuur. Eigenlijk begint het al met jouw eerste handeling. Pak je direct je telefoon, of check je even in bij jezelf om te voelen hoe het met je gaat en wat jij nodig hebt? Eet je bewust je ontbijt op of bedenk je allerlei excuses waarom jij die tijd niet zou verdienen? Bewustzijn is hierin de eerste belangrijke stap. Wat kan helpen bij deze routines zijn kleine reminders. Zo kan je de Rozenkwarts edelsteen (edelsteen van de liefde) gebruiken als reminder voor een momentje voor jezelf. 
  3. Journaling: Schrijf je gedachten en gevoelens op om emotionele helderheid te krijgen. Je zal zien dat je gevoelens en inzichten een plekje krijgen om te rusten. Op deze manier ontstaat er vaak een soort rust en overzicht en kun je beter reflecteren op jezelf. Soms is het erg confronterend om te zien hoe hard we tegen onszelf zijn, terwijl we wel ontzettend liefdevol naar anderen zijn. Schrijven kan hierbij helpen. 

   

  Zelfliefde en sociale media

  Zit jij veel op sociale media? En wie of wat volg je daar dan? Sociale media kunnen een bron van vergelijking en onzekerheid zijn. Hoe meer jij je bewust bent van je social media gebruik, hoe meer je kan bouwen aan de liefde voor jezelf. Misschien zit het bij jou in de beperking van tijd (zodat je bijv. meer tijd overhoud om een boek te lezen over zelfwaarde of lekker af te spreken met vriendinnen die jouw zelfvertrouwen boosten) of in het kritisch kijken naar degene die je volgt. Voeden zij jou met zelfliefde en -vertrouwen of maken ze je juist alleen maar onzekerder? Ook hierin is bewustzijn de sleutel. 

   

  Zelfliefde als een dagelijkse praktijk

  Zelfliefde vereist consistentie en wilskracht. Het is er meestal niet van het een op andere moment, omdat er jaren van tegenovergestelde cultivering heeft plaatsgevonden. Neem elke dag de tijd om jezelf te waarderen en eren, zelfs in kleine gebaren zoals het nemen van een pauze of genieten van je favoriete maaltijd. Koken voor jezelf is ook zo'n grote daad van liefde. Het zijn juist de kleine dingen die het verschil maken. 

   

  De rol van mindfulness in zelfliefde

  Mindfulness helpt je om in het moment te leven en jezelf te accepteren zoals je bent. Het is namelijk nodig om je bewust te zijn van het moment en van jezelf, om meer zelfliefde te gaan ervaren. Onze meest natuurlijke staat is namelijk een staat van liefde. Wat dit alleen kan verstoren zijn onze gedachten. Hetgeen we zijn gaan geloven over onszelf. Als je dit gaat beschouwen en je gedachten gaat volgen, dan kun je die gedachten vriendelijk bedanken, misschien wel om ze lachen (je ziet namelijk in dat ze niet waar zijn) en ze dan vriendelijk verzoeken om weer door te gaan en jou lekker met rust te laten. Dit vergt oefening, maar je zal merken dat er een verschil zal ontstaan. Een lichtheid in jezelf. Ook meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om innerlijke rust te vinden. Heb jij onze meditaties al wel eens beluisterd? 1,7 miljoen anderen al wel :) 

   

  Grenzen stellen is liefde voor jezelf

  Jij verdient grenzen. Jij mag de ruimte nemen aan aangeven wat jij nodig hebt. Ieder mens mag dat dus waarom jij niet? Zet gezonde grenzen om jezelf te beschermen tegen overmatige stress en negatieve invloeden. Zelfliefde omvat ook het respecteren van je eigen behoeften. Daar is helemaal niets mis mee. En wat de ander daarvan vindt, mag je loslaten. Dat is niet aan jou. De ander heeft ook recht op zijn of haar eigen reactie. Met veel oefening zal je hierin groeien en steeds meer jouw grenzen aan durven geven. Een nee tegen een ander is soms een ja tegen jezelf. 

   

  Dus...

  Tijdens deze Valentijnsperiode mag jij nog eens extra jezelf gaan omarmen. Zelfliefde is geen egoïsme; het is een basis voor het delen van liefde en het creëren van betekenisvolle relaties. Begin vandaag nog met het koesteren van de liefde diep binnenin jezelf door een kleine lieve daad voor jezelf te doen. Neem jezelf mee op lunchdate, koop een mooi boek en begin daarin te lezen of ga lekker wandelen in de prachtige natuur. Dat en zoveel meer verdien je! 

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »