Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nanne van der Leer - Maandag 25 December 2020

  Hoe herken je een goede vriendschap?

  Sommige vriendschappen heb je al jaren, anderen komen en gaan. Wat maakt nou een goede vriendschap? Hoe herken je die? En hoe kom je af van een vriendschap die jou eigenlijk niets brengt? Vandaag gaan we dieper induiken op de kunst van een goede vriendschap en ik kan je alvast verklappen, dat dit niet altijd even makkelijk is.

  Van origine zijn mensen kuddedieren. Zonder elkaar konden wij vroeger niet overleven. Doordat we veiligheid zochten in groepsverband, werden we sterker dan onze vijanden. Die doodsangsten zitten diep van binnen in veel van ons nog steeds verstopt. We willen maar al te graag bij een groep horen en de angst om buiten de groep te vallen kan soms nog steeds aanvoelen als een doodsangst.

  Om die reden kiezen we al snel maatjes uit waar we een vriendschap mee aangaan. Vaak gebeurt dit al op de basisschool. We kiezen veelal mensen die een beetje op ons lijken en gaan daar een band mee aan. Als we die vriendschap aan zijn gegaan, dan gaat dat niet zonder verwachtingen. Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt.

  1. Je hoeft elkaar niet altijd te zien
  Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig. Die weet dat liefde tijd en plaats overstijgt en die zal niet oordelen als de ander even wat meer ruimte nodig heeft of naar de andere kant van de wereld verhuist.

  2. Er zijn zonder woorden
  Een vriendschap waarin je samen de stilte kan omarmen is een vriendschap van het mooiste soort. Stilte kunnen omarmen, betekent dat je daadwerkelijk naar elkaar kan luisteren en niet de gesprekken opvult met jouw eigen verhalen. Samen lekker de natuur in gaan, een boek lezen of mediteren maakt je vriendschap dieper en rijker.

  3. Je kan elkaar confronteren
  Een vriendschap betekent niet alleen op de leuke momenten er zijn en elkaar bestoken met complimenten, maar juist ook de meer donkere kant van elkaar belichten.

  4.Je gunt elkaar de wereld
  Een goede vriendschap kent geen jaloezie. Zodra dit wel in de vriendschap voorkomt, betekent het dat het ego aan het stuur zit en ons ego komt vriendschappen vaak niet ten goede. Ons ego is het onware beeld van onszelf, onze identiteit. Niet ons ware zelf: liefde. Probeer jouw eigen ego te herkennen en voorbij het ego van de ander te kijken. Dit kan ook helpen als er een keer onenigheid is. Keer weer terug naar jouw liefdevolle kern en herken die liefdevolle kern in de ander. Zodra je dat liefdevolle licht erop schijnt, dat verdwijnt het duister.

  Heb jij dit soort vrienden? Dan ben je een rijk mens. Heb je dat niet? Kijk eens of je deze verdieping in je huidige vriendschappen kan vinden door eens samen stil te zijn of een kritische vraag te stellen. Is de vriendschap er tegen bestand? En geeft het jou de energie die jij nodig hebt? Investeer dan vooral verder in de band die jullie hebben. Is het niet zo, dan kun je naar jezelf kijken en wat je verlangt of verwacht uit de vriendschap en of dat ook is wat je zelf geeft en op jouw beurt weer terugkrijgt.

  Als een vriendschap alleen maar energie vraagt, dan is het misschien tijd om aan de vriendschap te werken (ook vriendschap is een werkwoord) of het zelfs te laten gaan. Dat is geen makkelijk proces en daar kunnen de meeste mensen best wat guidance in gebruiken. Mijn tip is om het open te gooien en vooral heel eerlijk te zijn. Blijf vanuit jezelf praten (niet ‘wat jij doet’, maar ‘wat dat met mij doet’), rustig en respectvol. Geef aan wat jij nodig hebt en vraag hoe jullie daar samen uit kunnen komen. Ook kun je duidelijk uitspreken wat jij nodig hebt. Dat geeft de ander namelijk de kans om de verlangens ook te beantwoorden. Het is niet makkelijk om dit soort gesprekken te voeren, maar je zal altijd zien dat het contact er beter van wordt en dat je vriendschappen om je heen hebt die jou laten groeien en stralen. Want dat verdien je.

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »