Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nina van Geffen - Vrijdag 21 Oktober 2020

  Paniekaanvallen, hoe kom en blijf je er van af?

  Paniekaanvallen. Een probleem dat helaas bij veel meer (met name jonge) mensen voorkomt. Door de druk die op ons ligt vragen we heel veel van onszelf, nemen we liever geen pauze en draven we maar al te graag door op sociaal en op werk gebied. Want de angst om je baan of een vriendin kwijt te raken lijkt altijd op de loer te liggen.

   

  Ik snap dat je op deze pagina terecht bent gekomen om te weten te komen wat je tegen een aanval kunt doen. Ik heb me namelijk ook suf gezocht naar oplossingen voor paniek- en angstaanvallen, daarom deel ik graag mijn tips met je.

   

  Laten we beginnen met wat het precies inhoudt, zo’n paniekaanval. Ik omschrijf het vaak angst voor de angst. Dit heb je in twee gradaties:

   

   

   

  Als je jezelf geen rust gunt, om alles weer op een rijtje te krijgen, kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. Deze cirkel kun je verbreken.

   

  Verbreken

  Maar hoe verbreek je die cirkel? Je kent het vast wel; Als je vroeger, of nog steeds, een spin zag zette je het op gillen. Je ouders zeiden dan vaak dat de spin banger is voor jou dan andersom. Zo kun je het bij een paniekaanval ook zien. Jij bent veel groter dan die paniekaanval, het is maar iets heel kleins (ook al voelt het natuurlijk op zo’n moment niet zo). De kunst is om niet meer bang te zijn om het te krijgen. Wat mij erg geholpen heeft, mede door therapie, is door op zo’n moment te denken of hardop te zeggen; Kom maar op. Ik hield altijd in mijn hoofd dat het toch wel gebeurde, of ik er nu bang voor was of niet. Dit klinkt natuurlijk heel negatief, maar het zit iets anders in elkaar. Ik merkte namelijk dat, wanneer ik de angst niet meer had om die paniekaanval te krijgen, het mij een soort van vertrouwen gaf dat ik het aankon en er niet bang voor hoefde te zijn.

   

  Maak het jezelf comfortabel

  Nog iets wat mij heel erg geholpen heeft is door het mezelf comfortabel te maken, met name in publieke ruimtes. Als het voor jou fijner voelt om dichter bij de deur te zitten, geef hier dan aan toe. Maak het niet te moeilijk, maar wees lief voor jezelf. Het heeft ook in dit geval geen zin om weerstand te geven, daar wordt het namelijk in 9 van de 10 gevallen alleen maar erger van omdat je het probeert te onderdrukken.

   

  Praat erover

  Maak het bespreekbaar. Vaak is je hoofd al vol op zo’n moment, deel je zorgen met iemand die je vertrouwd. Dit kan een goede vriend(in) zijn, maar ook je partner of een familielid. Vind je het lastig om het met iemand te bespreken die je goed kent? Bij een huisartsenpraktijk zit vrijwel altijd een praktijkondersteuner. Dit is een persoon waar je in de meeste gevallen sneller terecht kan dan bij een psycholoog. Zij zijn er voor jou om naar je te luisteren en je waar nodig advies te geven.

   

  Neem de rust

  En als laatste: Je mag een afspraak afzeggen. Je mag om hulp vragen bij een grote opdracht op je werk. Gun jezelf wat meer ruimte. Je faalt niet als je iets niet alleen kunt of als iets op dit moment te veel is voor je.

   

   

  Alles even op een rijtje:

  • Verzet jezelf er niet tegen, laat die paniekaanval komen. Wees er niet bang voor. Wanneer je de angst voor de paniekaanval wegneemt, zul je merken dat er maar iets kleins overblijft; iets wat jij aan kan.
  • Ben je in een publieke ruimte? Zoek naar wat voor jou comfortabel voelt. Als je liever wat dichter bij de deur zit, doe dit dan ook.
  • Maak het bespreekbaar. Vertel het tegen iemand die je vertrouwt of neem contact op met je huisarts of de praktijkondersteuner, zij luisteren graag naar je verhaal.
  • Gun jezelf een avond of dagje vrij, als je je onrustig voelt en stress ervaart. Beter voorkomen dan genezen. ;)

   

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »