Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Donderdag 20 Mei 2020

    Fair Friday: hoe maak je duurzame impact in jouw leven?

    Het is een groot thema. Er wordt veel over gezegd en veel over verzwegen. Sommigen noemen het een trend, maar dit is het niet. Wat mij betreft is dit een basis norm waarop wij zouden moeten leven. Na de Eerste en Tweede wereldoorlog hebben onze voorouders ons land geweldig opgebouwd. Met de industrialisatie kwamen veel voordelen. Van oorlog, honger en angst, gingen we langzaam naar welvaart, voorspoed en vertrouwen. Daar mogen we hen ontzettend dankbaar voor zijn.

    Echter, zijn we nu in een tijd terechtgekomen, waarin wij terug moeten gaan geven aan de aarde en haar bewoners, wat wij zo lang in overvloed hebben gekregen. De hebben de aarde uitgeput met z’n allen en we hebben nog half geen idee hoe ernstig de schade is. Om die reden zetten wij ons als bedrijf in om onze impact op de aarde zo positief mogelijk te maken.

    Zo wordt onze post nu bijna overal gebracht door de fietskoerier, wordt een groot gedeelte van onze producten CO2-neutraal geproduceerd, gebruiken we veelal gerecyclede materialen, heeft onze kleding de strengste duurzaamheidskenmerken en brengen we ook maar een paar items kleding uit (we geloven namelijk dat je met één wit t-shirt al een heel eind komt) en zijn we druk bezig om samen te werken met sociale werkplaatsen. 

    Het probleem met grote wereldproblemen is dat we vaak het gevoel hebben dat onze kleine acties geen verschil maken. Het tegendeel is waar. Juist onze kleine acties maken precies het verschil dat we de wereld (en dus wijzelf) nodig heeft. Ik hoop echt dat meer en meer mensen hiervoor in beweging komen, zodat we een mooie wereld achter kunnen laten aan de generaties die ons volgen.

    Hier een aantal tips die geen of weinig moeite of geld hoeven te kosten en wel degelijk verschil maken:

    1. Verminder

    We leven in een tijdperk van massaconsumptie. Overal waar we kijken wordt ons wijsgemaakt dat we van alles nodig hebben en vaak trappen we er nog in ook. Zo stoppen we ons huis vol met spullen die maar even onze behoeften stillen en denken we dat de aanschaf van producten ons leven gaan beteren. Je kent het wel. Een slechte dag, waarop shoppen jou toch echt even beter over jezelf laat voelen. Ik ken dat als geen ander, maar ik heb een nieuwe manier gevonden om hiermee om te gaan.

    De oplossing zit hem vooral in de interesse in jezelf. Waarom wil ik dit? Heb ik dit echt nodig? Wat gaat het mij op de lange termijn brengen? Met de antwoorden op die vragen ga je zien dat je eigenlijk vaak iets anders nodig hebt dan je denkt. Niet dat ene jurkje, heet het gevoel van eigenwaarde. Het jurkje is een tijdelijke oplossing, werken aan jezelf een duurzame. Door hierbij stil te staan stop je met onnodige impulsaankopen en bespaar je jezelf geld en de wereld ellende.

    Daarnaast zijn er veel leuke creatieve manier om met jouw behoeften om te gaan. Recycle, upcycle, deel of maak het zelf. Organiseer eens een kledingruilparty met vriendinnen. Ga naar een tweedehandswinkel of laat een oud kledingstuk vermaken tot iets nieuws. Wees creatief! Het maakt jou uniek en maakt de wereld beter. 

    2. Verdiep

    In hebben de Verenigde Naties de Global Sustainable Development Goals opgesteld. Hier heeft ieder land in de wereld zijn handtekening op gezet. Je ziet hier een overzicht van de meest prangende problemen in de wereld zoals honger, ongelijkheid, klimaatveranderen en ga zo maar door (het zijn er 17). Hier kun je er meer over lezen. Het is goed om jezelf in te lezen in de problemen in de wereld. Zodra je jouw ogen opent, weet ik zeker dat je in actie wilt komen.

    Naast de problemen in de wereld is het goed om je te verdiepen in de producten of services die je koopt. Zoals je energieleverancier, kleding en voeding. Zijn er kinderen betrokken geweest in de productie? Zitten er duurzaamheidskenmerken op de labels? Waar is het geproduceerd? Is het van organisch materiaal? Dit zijn de vragen die nodig zijn om een bewuster en duurzamer leven te lijden.

    Een leuke website hiervoor is bijvoorbeeld Fair Friday of Project Cece.

    3. Minder of geen vlees

    Naast de bouw, is rood vlees de nummer 1 oorzaak van klimaatverandering. De uitlaatgassen van koeien zorgen voor ernstige impact op ons klimaat. De ijskappen smelten al en diersoorten sterven uit. Het is al een feit dat de zeespiegel zo enorm gaat stijgen, dat wij over een paar generaties ernstige problemen met watersnood zullen ervaren. Het is zo’n simpele actie om onze vleesconsumptie te minderen of te stoppen. Ga eens aan de slag met mooie vegetarische opties, zoals Rens Kroes zo inspirerend deelt. Ik doe vaak stiekem vleesvervangers in het eten dat ik voor mensen kook en nog nooit heeft iemand het opgemerkt dat het geen echt vlees was. Het zit allemaal in ons hoofd. Het is zo leuk om jezelf eens uit te dagen, om uit te proberen. Ook kun je er ontzettend gezond en sterk door worden, zoals in Game Changers wel heel duidelijk wordt. Sinds ik geen vlees meer eet ben ik nog geen dag ziek geweest (mijn theorie is vooral dat ik nu veel meer groenten eet).

    Eigenlijk kun je iedere dag vlees eten in deze tijd gewoon niet meer verantwoorden, maar omdat we het niet direct met onze eigen ogen zien blijft het vaak ver van ons staan. Ik daag je uit om er eens een documentaire over te kijken zoals Cowspiracy en What the Health. Veel staan er ook op Netflix.

    4. Vergroen

    Kijk naar de opties in jouw leven om te vergroenen. Zelf een aantal tegels uit jouw tuin halen en er groen in stoppen, maakt al het verschil voor hittestress en wateroverlast. Ook kun je tegenwoordig op vele manieren jouw uitstoot vergroenen. Zoals bij Trees for All kun je jouw gemaakte kilometers vergroenen door bij te dragen aan het planten van bomen in Nederland en een ander land in de wereld. Het is geen compensatie, want de uitstoot maak je alsnog, maar het is wel beter dan niets. Met name jonge bomen nemen namelijk ontzettend veel CO2 in zich op.

    Als je meer bewust door het leven gaat (lees: nadenkt over je gedrag) maak je wel degelijk het verschil voor een betere wereld. Een revolutie begint niet met een massa, een revolutie begint vaak bij één of een aantal individuen die anderen inspireren en aantrekken met hun acties.

    En goed doen voelt nog eens goed ook!

    Samen maken wij het verschil. 

     

    Blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »