Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nanne - Maandag 22 Mei 2023

  Je innerlijke kind: wie is het en wat kun je ermee?

  Wat is jouw innerlijke kind?

  Je innerlijke kind is het deel van jou dat gevormd is tijdens je kindertijd. Het omvat alle ervaringen, emoties, en overtuigingen die je als kind hebt opgedaan. Deze ervaringen kunnen positief of negatief zijn en hebben invloed op hoe je jezelf ziet, hoe je in relaties staat, en hoe je de wereld om je heen ervaart. Wanneer je je innerlijke kind gaat helen, betekent dit dat je bewust aandacht besteedt aan deze ervaringen en emoties, zodat je de negatieve invloeden kunt verminderen en de positieve kunt versterken. Op die manier kun je meer rust, geluk en vrijheid ervaren in je dagelijks leven.

  Hoe jouw innerlijke kind je persoonlijke groei kan blokkeren

  Je innerlijke kind kan je blokkeren in je persoonlijke ontwikkeling omdat het onverwerkte emoties en trauma's uit je kindertijd kan bevatten die je belemmeren om te groeien en je volledige potentieel te bereiken. Als je bijvoorbeeld als kind vaak kritiek kreeg en het gevoel had dat je niet goed genoeg was, kan dit ervoor zorgen dat je als volwassene nog steeds een laag zelfbeeld hebt en moeite hebt om jezelf te waarderen.

  Ook kan het zijn dat je jezelf afhankelijk maakt van anderen omdat je in je kindertijd niet genoeg liefde en aandacht kreeg. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je moeite hebt om grenzen te stellen en je eigen behoeften te communiceren. Door je innerlijke kind te helen kun je deze blokkades opheffen en een diepere verbinding maken met jezelf en anderen, waardoor je persoonlijke ontwikkeling en groei kunnen versnellen.

   

  Manieren om jouw innerlijke kind te helen

  Er zijn verschillende manieren om je innerlijke kind te helen. Voor iedereen werkt iets anders, maar over het algemeen is liefdevol bewustzijn brengen naar jouw innerlijke kind al een hele grote stap in het helingsproces. Hierbij de voor ons belangrijkste punten op een rijtje:


  1. Erkenning en acceptatie

  Het begint allemaal met het erkennen en accepteren van je innerlijke kind. Dit betekent dat je bewust aandacht besteedt aan je emoties en ervaringen uit je kindertijd, zonder oordeel. Wie is dit kind? Hoe ziet hij of zij eruit? Hoe voelt hij of zij zich? Probeer dit te visualiseren. Het kan ook fijn zijn om dit uit te tekenen of op te schrijven. Vervolgens is de opdracht om je innerlijke kind compleet te zien en accepteren voor wie het is. Omarm het kind, geef ruimte, luister, kijk. Door je innerlijke kind te accepteren zoals het is, geef je het de ruimte om te groeien en te helen.


   

  2. Verbinden met je innerlijke kind

  Het is belangrijk om een verbinding te maken met je innerlijke kind. Dit kun je doen door te mediteren, visualisaties of schrijfopdrachten. Hierdoor kun je jezelf beter leren begrijpen en kun je beter ontdekken wat er nodig is om te helen. Wij hebben hier een mooie (gratis) meditatie voor beschikbaar.

  3. Werk aan jezelf

  Door aan jezelf te werken en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, kun je je innerlijke kind helpen groeien en helen. Dit kan door middel van coaching, therapie, mindfulness, yoga of andere activiteiten die bijdragen aan zelfontwikkeling. Veel van ons zitten vast in een slachtofferrol. Een rol waar je door de jaren heen misschien wel comfortabel bent geworden. Jou is iets aangedaan of overkomen en daarom ben je zo geworden als je bent. Maar jij hebt de kans en kracht om van slachtoffer te groeien naar iemand die verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven. Die niet bij de pakken neer gaat zitten, ondanks alles dat jou is overkomen. Aan jezelf werken hoeft trouwens niet altijd ‘werken’ te zijn, soms is het simpelweg zitten met je verdriet of het delen met een ander.


  4. Geef jezelf liefde

  Geef jezelf de liefde en aandacht die je nodig hebt. Dit kan door middel van zelfzorg, zoals lekker eten, meditatie, wandelingen in de natuur, of een leuke hobby. Hierdoor leer je jezelf te waarderen en kun je beter voor jezelf zorgen. Soms hebben we in onze jeugd niet te liefde ontvangen die we zo nodig hadden. Dat is pijnlijk en verdrietig, maar niet iets dat we met terugwerkende kracht kunnen veranderen. Door ervoor de kiezen om jezelf de liefde te geven die je in die jaren hebt gemist, neem je de touwtjes zelf in handen en kun je jezelf helen.

   

  5. Vergeving

  Het kan zijn dat je innerlijke kind vastzit in oude pijn en boosheid. Door te vergeven kun je deze pijn loslaten en jezelf bevrijden van oude blokkades. Dit betekent niet dat je de situatie goedkeurt, maar wel dat je jezelf bevrijdt van negatieve emoties. Vergeven is eigenlijk niets anders dan de hoop op een beter verleden opgeven. Niet blijven hangen in wat was en die geschiedenis jouw toekomst te laten bepalen. Jij draagt die verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven. Jij kan kiezen om jezelf hiervan te bevrijden.

   

  6. Creatieve expressie

  Creatieve expressie kan een krachtig middel zijn om je innerlijke kind te helen. Dit kan door middel van schilderen, schrijven, muziek maken of andere creatieve activiteiten. Hierdoor kun je emoties en ervaringen op een veilige manier uiten en verwerken. Ook kan het fijn zijn om geen woorden te hoeven gebruiken. Soms kom je dan veel dieper tot de kern. 


  Door middel van deze tips kun je jouw innerlijke kind helen en meer rust, geluk en vrijheid ervaren in je dagelijks leven. We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen, dus deel die vooral met ons. Wij geloven dat als meer mensen zich bewust worden van de rol die hun innerlijke kind nog steeds in hun leven speelt, we in een meer liefdevolle wereld zullen leven. Een wereld waarin ons ego minder nodig is, waarin we niet direct vanuit een coping mechanisme hoeven te handelen en waarin vooral meer vrede is binnenin én buiten onszelf.  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »