Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nanne - Maandag 22 December 2022

  Kersttips voor hoogsensitieve mensen

  Feestdagen zijn geweldig, maar kunnen voor hoogsensitieve mensen een hele opgave zijn. De appjes en emails vooraf, over wie wat gaat maken. De etentjes met vrienden. Cadeaus uitzoeken voor familie. Kinderen die door een suikerrush door het huis heen stuiteren. Hoogsensitiviteit is een aangeboren gevoeligheid voor omgevingsprikkels. Daarnaast kunnen bepaalde levenservaringen eraan bijdragen dat deze gevoeligheid wordt versterkt. Soms heb je het in je leven nodig gehad om je extreem af te stemmen op anderen om je maar veilig te kunnen voelen als kind bijvoorbeeld. Er zijn honderden voorbeelden denkbaar, maar in deze blog willen we ons vooral richten op dingen die kunnen helpen om zo ontspannen als mogelijk de feestdagen mee te maken en op jouw manier toch te kunnen genieten.

  1. Inchecken bij jezelf

  Maak van het inchecken bij jezelf een gewoonte. Inchecken bij jezelf is, helemaal voor hoogsensitieve mensen, een waardevol dagelijks gebruik. Je verbindt met jezelf door even bewust adem te halen en jezelf een aantal vragen te stellen. Dat kun je ongeveer zoals volgt inrichten, maar voel vooral wat fijn is voor jou.

           1. Haal diep adem naar je buik.
           2. Sluit je ogen een paar tellen.
           3. Hoe voel ik mij? Lichaam, gedachten, emoties en energie?  
           4. Wat heb ik nodig?
           5. Neem dit serieus (Geef dit aan jezelf of vraag het aan anderen)   

  Vooral het laatste punt is hierin belangrijk. Vaak zien we tijdens een meditatie of yogales helemaal in wat we nodig hebben en zodat we weer één voet in de buitenwereld zetten dan achtten we de behoeften en verwachtingen van anderen toch belangrijker dan die van onszelf. Neem jezelf serieus, want vroeg of laat, betaal je de rekening.

  Wie voor zichzelf durft te leven, heeft een ander pas echt iets te geven.

  Het kan ook heel fijn zijn om de inzichten op te schrijven in een journal. Misschien wil je dan nog wel toevoegen waar je die dag dankbaar voor bent of waar je een energielek herkent. Door te journalen word je geconfronteerd met je eigen patronen. Soms pijnlijk, altijd helend.

  2. Nee is oké

  Vaak zetten we onze eigen behoeften weg, omdat we anderen niet willen teleurstellen of pijn willen doen. Dit lijkt een daad vanuit liefde, maar is het in de kern niet. We durven geen nee te zeggen, omdat we diep van binnen bang zijn voor afwijzing. Terwijl ja zeggen tegen jezelf, en daarmee soms nee tegen een ander, de enige echte liefdevolle daad is. Je bent namelijk eerlijk. Doordat jij de ruimte neemt om te kiezen voor wat jij nodig hebt (en ja, dat mag in ieder moment iets anders zijn), geef je anderen uiteindelijk ook meer ruimte om vanuit hun authentieke zelf te leven. Misschien zijn ze in eerste instantie even teleurgesteld. Dat is jammer, maar niet jouw verantwoordelijkheid. Spreek jouw waarheid. Geef het tijd en je zal zien dat anderen jouw gedrag gaan waarderen en zelf misschien zelfs adopteren.

  3. Creatief bezig zijn

  Soms zitten we, ook tijdens de feestdagen, ontzettend vast in ons eigen hoofd. Het kan enorm helpen om lekker creatief bezig te zijn. Neem de tijd om eens wat nieuws te proberen. Misschien wel leren aquarellen, een Kerststuk maken of Kerstkaarten schrijven aan geliefden. Ga er goed voor zitten. Zorg dat je de ruimte om je heen hebt gereinigd met bijvoorbeeld Palo Santo of Salie, zodat de energie om je heen zo zuiver mogelijk is. Minimaliseer prikkels door liefde en aandacht te besteden aan de ruimte waarin je gaat creëren. Door het creatieproces zak je vaak al snel van je hoofd naar je hart en lichaam en dit kan je helpen om weer bij jezelf te komen en op te laden.

  4. Edelstenen to the rescue

  De ultieme edelstenen voor hoogsensitieve mensen, helemaal in dit seizoen, zijn bergkristal en labradoriet. Beide edelstenen kunnen energie opnemen en afgeven en zullen zich afstemmen op de omgeving. Labradoriet is dé ultieme edelsteen voor hoogsensitieve mensen, omdat Labradoriet jouw energiveld beschermt en angsten kan helpen verminderen. Draag bijvoorbeeld een beschermengel van labradoriet bij je tijdens de feestdagen. Zelfs al zou je niet geloven in de directe werking van edelstenen, dan kan het nog dienen als reminder om af en toe diep adem te halen, te verbinden met jezelf en de energie van anderen bij anderen te laten.

  5. Dé bloemenkrans

  Mijn moeder leerde mij ooit om een bloemenkrans om mijzelf heen te visualiseren. Je sluit je ogen, kiest jouw favoriete bloemen (mag ook een licht of energie zijn) en ziet voor je hoe die zich als een krans om jou heen vouwen. Wat er ook gebeurt, de energie van anderen komt niet door die krans. De krans beschermt jouw energie en je kan op bepaalde momenten die krans weer even voor je zien. Je visualiseert hiermee hoe je de energie van anderen niet altijd direct hoeft over te nemen. Je mag het bij die ander laten en simpelweg liefdevol aanwezig te zijn. Je hoeft ook niet op alles een reactie te geven. Beschouw maar eens wat meer, als toeschouwer en minder als hoofdrolspeler in je eigen film.

  6. Vorm nieuwe tradities

  Voor veel van de dingen die we tijdens de feestdagen doen geldt, dat we het doen omdat we het altijd al zo hebben gedaan. Maar misschien halen jij en je familie of vrienden hier wel helemaal geen voldoening uit. Geeft het Kerstdiner ieder jaar weer stress? Overweeg eens een Kerstwandeling. Geeft het spanning om alle cadeaus op tijd bij elkaar te vinden? Overweeg om als vriendengroep of familie elkaar een boom cadeau te doen in plaats van spullen die je misschien wel niet echt nodig hebt. Wees ook hierin creatief, breng het ter sprake en bedenk samen jullie eigen nieuwe tradities die ook rekening houden met jou als hoogsensitief persoon.

  7. Mij-momenten 

  Tijdens de feestdagen breng je veel tijd door met mensen om je heen, maar breng je wel net zoveel tijd door met jezelf? Plan jouw mij-momenten. Ga lekker de natuur in, plan een yogales, lees een fijn boek of luister naar jouw favoriete podcast. Wij hebben een fijne samenwerking met Podimo, een geweldig Deens podcastplatform die content creators de waardering geeft die ze zo verdienen. Je kan nu VIER MAANDEN GRATIS luisteren naar alle geweldige podcasts en luisterboeken die hierop staan, inclusief het 'Mediteren met Nanne' meditatieseizoen. Na die vier maanden kost het abonnement €4,99, maar dit is tevens maandelijks opzegbaar. Je zit nergens aan vast. Geniet van al die mooie series tijdens de feestdagen, om even weer een momentje lekker in je eigen bubbel te zitten en op te laden. Meld je hier aan. 

  We wensen jullie allemaal prachtige feestdagen, hoogsensitief of niet. Het is en blijft een bijzondere tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar, jouw intentie te zetten voor het nieuwe jaar en om te verbinden met de mensen om je heen én dit jaar dus meer dan ook, ook met jezelf.

  Alle liefde gewenst voor dit nieuwe jaar!

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »