Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Mirthe Lansink Rotgerink - Dinsdag 4 Maart 2021

    Loslaten: hoe doe je dit nou? Onze beste tips voor loslaten.

    Je herkent het wel, je maakt je zorgen om iets wat je niet kan controleren. Je baan die niet zo lekker gaat of je kinderen die op school minder goede cijfers halen. In de avond op de bank en zelfs in bed loop erover te piekeren. En iedereen maar zeggen: laat het nou los. Dat klinkt zo eenvoudig, maar hoe doe je dat nou, dat loslaten? Ik kan je alvast iets verklappen: er is geen magisch middel. Wel deel ik graag wat handige tips over loslaten met je, die mij helpen bij het loslaten van situaties waar ik geen invloed op heb. 

     

     

    Dit model helpt mij enorm bij het relativeren van de beren op de weg die ik zie. Vraag je bij iedere situatie af: kan ik hier nu iets mee? Is het antwoord ‘ja’, dan kan je het dus oplossen. Grote kans dat je antwoord ‘nee’ is. Waarom blijf je er dan over piekeren? Nu is deze denkwijze een einddoel op zich. We gaan je proberen te helpen het loslaten van zulke situaties makkelijker te maken.

     

    Wat is loslaten?

    Wat is loslaten nu precies en hoe leer je loslaten? Allereerst verdelen we situaties in drie categorieën om het makkelijker te maken.

    Drie situaties met betrekking tot loslaten:

    1. Dingen waar je geen controle over hebt
    2. Dingen waar je volledig controle over hebt
    3. Dingen waar je een beetje controle over hebt

    Categorie 2 gaat over dingen waar je volledige controle over hebt. Dit zijn dingen zoals: je eigen gedrag en keuzes, met wie je wel en niet om wil gaan en of je thuis wil blijven of dat je de deur uit gaat. Over dit soort keuzes kunnen we heel lang piekeren, terwijl het je eigen keuze is.

    Categorie 3 gaat om dingen waar je een klein beetje invloed op hebt. Zoals hoe mensen met jou omgaan. Hier doe je wat je kan doen en het deel waar je geen invloed hebt, laat je gaan.

    De eerste categorie is het meest ingewikkeld betreft loslaten. Dit gaat over dingen waar je geen controle over hebt, zoals: het weer, het gedrag van anderen, karakters van anderen, het verleden of dingen in het nieuws. We kunnen hier enorm mee zitten, maar je hebt hier geen controle over en mag dit gaan loslaten.

    Praktische stappen voor loslaten 

    Nu denk je vast: “JA! Dit wil ik leren loslaten, maar HOE?” Zoals ik al zei, er is geen magische middel. Wel handige tips om dus te relativeren. Zo kan je jouw situatie categoriseren met het model hierboven. Onder welke categorie valt jouw hobbel op de weg? Heb je er invloed op? Maak een klein stappenplan om het aan te pakken. Heb je er totaal geen controle over? Probeer dan vanuit liefde naar de situatie te kijken: hoe kan ik mijn kijk op de negatieve prikkels veranderen. Kan ik vanuit andere ogen kijken? Misschien zei die tante iets onaardigs, maar wat deed de situatie met haar? Zegt dit niet meer over haar dan over jou? ;) 

     

    Tip 1 is schrijf het op. Je kan het letterlijk van je afschrijven. Schrijf op waarmee je zit, gewoon op een papiertje. Niet te specifiek maar eenvoudig de situatie. Om het fysiek op papier te zien staan, maakt het makkelijker te verwerken. Je kan het bewaren om hier later nog een keer naar terug te kijken, zodat je kan zien wat je ervan hebt geleerd. Lucht dit nog niet helemaal op? Verbrand, verscheur of gooi het papiertje dan weg.

     

    Tip 2, ga opzoek naar een alternatief. Was je van plan te gaan wandelen, maar begint het ineens keihard te regenen. Ga da opzoek naar een plan B. De dag is niet verpest, omdat het weer niet meezit. Doe iets anders wat je leuk vindt zoals een spelletje spelen of zet je favoriete serie aan. Zo kan je voor elke situatie een alternatief bedenken en kan je het andere helemaal loslaten.

     

    Tip 3, kijk eens vanuit andere ogen. Als iemand je beledigt kan zo’n opmerking enorm blijven hangen. Ondanks 10 anderen zeggen dat het niet zo is, blijft toch die ene belediging hangen. Probeer dan de situatie eens om te draaien en vraag je af waarom iemand jou zou beledigen. Zit diegene wel lekker in zijn vel, heeft iemand een slechte dag of is iemand net ontslagen? Deze gedachtes kunnen helpen om een nare opmerking te vergeven en los te kunnen laten.

     

    Tip 4, ga opzoek naar afleiding. Als je iets leuks gaat doen, zorgt dit voor goede afleiding. Je gedachten zullen alleen bezig zijn met die activiteit en niet aan de negatieve dingen. Ga bijvoorbeeld puzzelen, een film kijken, wandelen in het bos, tekenen of je favoriete gerecht koken. Je zult merken dat al deze positieve activiteiten zorgen voor een positief gevoel.

    Loslaten blijft lastig, maar met deze tips wordt het hopelijk een stukje eenvoudiger. Nog even in het kort hoe je het beste kunt loslaten. Probeer eerst te plaatsen wat voor situatie het is. Heb je er invloed op: ja of nee? Is je antwoord ‘ja’, probeer het dan op te lossen. Mocht dit niet het geval zijn, probeer het dan los te laten. Maak gebruik van alle tips die we besproken hebben in deze blog, zodat je zo goed mogelijk kan gaan loslaten. Je kan het!

    Wil je graag nog meer hiermee aan de slag en kan je wel wat hulp daarbij gebruiken? Ons groeiprogramma Vergeving gaat over loslaten. Zo kan je jezelf wel 10x op een dag vergeven voor dingen die je niet doet of anders aanpakt dan je bedacht had. Door jezelf te vergeven draag je de zwaarte niet langer mee – met andere woorden – je hebt het losgelaten.

    Ik ben benieuwd, wat zijn jouw beste tips voor loslaten? Laat het in de berichten hieronder weten.

    Liefs,

    Mirthe

    Blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »