Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Nanne - Woensdag 7 Oktober 2022

    Mediteren kun je leren

    Meditatie alleen voor zweverige types? Niets daarvan. Mediteren is niet alleen hartstikke hip, maar wordt door meer en meer mensen gezien als een waardevol onderdeel van hun routines. Mediteren is dan ook niet zo ingewikkeld als men het doet lijken. Soms kan één simpele, diepe ademhaling al meditatief werken of een wandeling door het bos. In dezer blog neem ik je mee in de basis van ‘leren mediteren’ en wat dit voor jou kan betekenen.

    Wat is meditatie?

    In ons dagelijkse leven zitten we veel in ons hoofd. Al jong leren we ‘Ik denk dus ik ben’, ons ratio staat voorop en we denken dat dit ons verder brengt in het leven. Dat is gedeeltelijk ook zo, maar we vergeten geregeld dat ons lichaam en hart minstens net zo wijs zijn en ons net zo ver, al dan niet verder, kunnen brengen.

    Meditatie bestaat al eeuwenlang en vindt haar oorsprong in vele religies en geloofsstromingen. In het Westen zijn we vooral geïnspireerd geraakt met meditatievormen uit het Boeddhisme. Vaak zijn deze meditaties gericht op de observaties van lichaam en geest. Je volgt in deze meditatie bijvoorbeeld je ademhaling, waardoor je automatisch zakt vanuit je hoofd naar je lichaam. Je landt in het moment en niet in wat er in het verleden allemaal is gebeurd of wat er morgen allemaal nog gedaan moet worden.

    Meditatie kent vele vormen en er bestaat hierin geen goed of fout. Vaak hebben mensen de overtuiging dat je uren stil moet zitten in pijnlijke houdingen en dat je een leeg hoofd moet hebben. Als je begint met mediteren raden we je aan om voor jou comfortabele houdingen aan te nemen en vooral niet je gedachten weg te duwen. Oordeel niet over jezelf en begin klein. De rest volgt vanzelf.

    Wat kun je aan meditatie hebben?

    Meditatie kent vele voordelen en om deze voordelen te ervaren hoef je nog helemaal geen pro of guru te zijn. Zelfs met vijf minuten van bewuste ademhaling, of even je ogen sluiten om in te checken bij jezelf, kun je al profiteren van de voordelen van meditatie. Zo kan meditatie je helpen te ontspannen en in tijden van stress is het een waardevolle manier om weer bij jezelf te komen en de spanning in je lichaam en geest te verminderen.

    Onze best-beluisterde meditaties zijn niet voor niets de slaapmeditaties. Deze meditaties helpen je ontspannen, je hoofd leeg te maken en zacht in slaap te vallen. Het kan je uit de spiraal van negatieve gedachten halen en de rust geven waar je zo naar verlangt. Ook kan meditatie bijdragen aan een diepere slaap en energiekere ochtend.

    Meditatie kan je helpen om dichtbij jezelf te blijven. In een wereld vol prikkels, verwachtingen en anderen, is het belangrijk om af en toe je energie niet naar buiten maar naar binnen te richten. Ondanks dat we vaak anders denken, vinden we de meeste antwoorden, oplossingen en inzichten vanbinnen en niet buiten onszelf. Je wordt meer zelfbewust door meditatie en draagt een groter bewustzijn met je mee in de dag. Dit kan je helpen in uitdagende tijden en situaties.

    De lijst is lang, maar wat ik graag nog als waarde met je wil delen is dat het een geweldig moment is om zaadjes van intentie in je hart te plaatsen en jouw dromen te visualiseren. Je bent je bewust van wie je bent én wat je in dit leven wil neerzetten. Vervolgens laat je het los, doe je alles wat je doet met intentie en heb je vertrouwen in de toekomst. Kortom, meditatie kent vele voordelen en nu wil je vast en zeker beginnen met mediteren, maar waar begin je eigenlijk?

    Hoe begin je met meditatie?

    Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze niet kunnen mediteren of dat ze denken dat het niet iets voor hen is. Ik snap dit helemaal, want dit dacht ik ook jaren van mijzelf. Mijn hoofd is vaak onrustig en mijn agenda overvol. Toen ik voor het eerst mijn ogen sloot en diep adem begon te halen, voelde het alsof mijn onderbuik op slot zat en daar helemaal geen adem kon komen. Ik moest enorm huilen en werd mij toen pas bewust van alle spanning in mijn lichaam en geest. Toch besloot ik om door te gaan en die wereld in mijzelf, stap voor stap, te gaan ontdekken.

    Je kan werkelijk altijd en overal beginnen met meditatie. Je kan bijvoorbeeld nu een minuut je ogen sluiten, een paar keer diep ademhalen en beschouwen hoe die adem door je lichaam stroomt. Hoe voel jij je in dit moment?

    Dat kan een heel mooi begin zijn, maar soms kan het lastig zijn om die rust in jezelf te vinden en dan is een begeleide meditatie fijn. Op onze Spotify en in onze Lief Leven Familie kun je veel verschillende soorten meditaties vinden, waarin ik je stap voor stap begeleid. Zorg ervoor dat je op een voor jou fijne plek zit, waar je even niet kan worden afgeleid (later is dit minder belangrijk, maar als je begint is rust om je heel wel zo fijn). Begin klein, met een paar minuten en bouw dit langzaam op naar langere sessies. Je zal ervaren dat ieder moment weer anders is en dat is helemaal oké. Accepteer het moment, precies zoals het zich aandient. Elke keer weer.   

    Wat is belangrijk als je mediteert?

    Als je gaat mediteren is het vooral belangrijk dat je jouw oordelen buiten de deur laat. Je bent niet jouw gedachten, maar de beschouwer van die gedachten. Je ziet ze allemaal komen en gaan (en ziet ook vaak de waanzin in van je eigen gedachten). Je kijkt met gesloten, liefdevolle ogen naar jezelf. Zonder oordeel.

    1. Zoek een voor jou fijne plek
    2. Plaats jezelf in een voor jou comfortabele houding (de lotushouding is uiteindelijk ultiem, maar daar kan je stap voor stap naartoe werken)
    3. Sluit je ogen
    4. Zorg dat je rug recht is (of je nou ligt of zit) met je kin iets naar binnen en je kruin omhoog
    5. Haal diep adem door je neus, richting je buik
    6. Beschouw je adem, lichaam, gedachten, sensaties op afstand (je ziet ze, maar bént ze niet, jij bent de beschouwer van het theater dat zich afspeelt in jou)

    Het is vooral belangrijk dat je klein begint en zacht tegen jezelf bent in het proces. Je zal merken dat je steeds sneller, steeds dieper in jezelf zakt. Maar soms zullen er ook dagen zijn dat het even niet gaat en dat is net zo oké. Wel heb je er meer profijt van als je meditatie integreert in jouw routines. Bijvoorbeeld voor het slapengaan, tijdens je pauze of juist aan het begin van de dag.
     

    Volle maan en themameditaties

    In de Lief Leven Familie ontvang je iedere week een nieuwe meditatie. Vaak zijn dit meditaties gericht op een bepaald thema zoals zelfliefde, loslaten, heling en ga zo maar door en daarnaast ontvang je iedere maand een volle maan meditatie met het thema van die specifieke maand. Volle maan is een prachtig moment om te mediteren en bepaalde thema’s in jezelf (of de wereld) aan te kijken en aan te gaan. Ook kun je in de familie meditaties aanvragen. Ik schrijf dan een meditatie op basis van jouw behoefte. Een paar weken later verschijnt die meditatie dan in je Spotify-overzicht. Voor €5,95 in de maand heb jij iedere maand nieuwe meditaties die jou kunnen ondersteunen in jouw pad van persoonlijke groei. Meld je hier aan. 

    De eerste stap

    Om je van begin tot eind mee te nemen in de reis die mediteren heet, hebben wij in samenwerking met het Deense podcast- en audioboekenplatform Podimo, een seizoen gemaakt waarin ik je stap voor stap meeneem. Hoe je het beste kan zitten, ademhalen, hoe je het kan integreren in je routines. Daarnaast staan er 10 themameditaties

    Omdat je Lief Leven volgt krijgt je de eerste 90 dagen gratis (daarin kun je dus makkelijk het hele seizoen beluisteren) en daarna is het maandelijks opzegbaar. Meld je hier aan voor ultieme ontspanning en waardevolle inzichten.

    Blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »