Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Melissa Stoof - Maandag 15 December 2021

  Mediteren voor beginners; uitleg, tips en oefeningen

  Tegenwoord hebben we veel prikkels om ons heen. We worden door van alles en iedereen afgeleid. We nemen hierdoor steeds minder de tijd om rust te nemen, om even te zijn en om te voelen. We gaan door en door, waardoor de spanning in ons lichaam toeneemt. Hierdoor voelen wij ons steeds gehaaster en angstiger. Hier komt meditatie goed van pas. Mediteren kan er namelijk voorzorgen dat je jouw gedachtes even op pauze kan zetten. Het kan je even laten zijn. Als je al een paar minuten per dag mediteert heeft dit positieve gevolgen op je gezondheid. Zo zorgt het ervoor dat je meer rust ervaart, minder stress hebt en jezelf beter leert kennen. Mediteren is de key voor een mindfull en gelukkig leven. Wil jij beginnen met mediteren? Maar je vindt het nog een beetje lastig? Wij helpen je graag op weg met onze mediteren voor beginners tips.

   

  Wat is mediteren?

  Laten we bij het begin beginnen. Wat is meditatie nou eigenlijk? Bij meditatie draait het erom dat je bewust in het hier en nu bent. Het gaat als het ware om een (mentale) stilte, een moment van in het hier en nu zijn. Tijdens een meditatie laat je jouw geest even helemaal tot rust komen. Dit doe je door je volledig op het hier en nu te focussen. Je hebt veel verschillende vormen van meditatie, maar weet er is geen goed of fout. Er is geen juiste vorm. Bij meditatie is het vooral belangrijk dat je niet je gedachtes probeert te controleren. Het is de bedoeling dat je jouw gedachtes loslaat. Vergis je niet, veel mensen denken namelijk dat je hoofd leeg moet zijn bij meditatie, maar dit hoeft niet. Bij mediteren observeer jij jouw gedachtes, accepteer je de gedachtes en laat je deze los.

   

  Mediteren voor beginners tips

  Beginnen met mediteren kan nog best lastig zijn. Waar begin je? Het is in het begin ook erg lastig. Het moet een onderdeel worden van je routine. Een nieuwe gewoonte aanleren duurt gemiddeld 21 dagen. Dit kan nog best lastig zijn. Om het wat gemakkelijker te maken met het beginnen hebben wij een aantal mediteren voor beginners tips op een rijtje gezet.

   

  Mediteren voor beginners tip 1 | Begin eerst met 2-5 minuten per dag

  In het begin is het niet realistisch om te beginnen met een meditatie van een uur te doen. Begin daarom eerst klein. Ga eerst twee minuten bewust ademhalen. Gaat dit goed? Breid dan uit door er nog 2 minuten erbij op te tellen. Zo kan je de voordelen van mediatie ervaren. Voor je het door hebt doe je een meditatie van 10-15 minuten.

   

  Mediteren voor beginners tip 2 | Begin de dag met een meditatie in de ochtend

  Het is nog best een uitdaging om elke dag te mediteren. Plan een moment op de dag in. Wij raden aan om dit in de ochtend te doen. Zo kunnen er geen andere afspraken of taken in de wegkomen. Stel voor jezelf een reminder of een wekker in. Zo helpt je telefoon je herinneren dat je moet mediteren. Je kan ook een briefje op je spiegel plakken, zo heb je voor jezelf een kleine reminder.

   

  Mediteren voor beginners tip 3 | Tel eerst je ademhaling

  Een goede mediteren voor beginners tip is; ‘leg de focus op je ademhaling’. Volg je adem. Voel hoe deze in en uit gaat. Tel je ademhalingen. Adem eerst in, dit is 1 en adem dan uit dit is 2. Ga zo door tot 10.

   

  Mediteren voor beginners tip 4 | Observeer wat er naar boven kom en accepteer dit

  Bij elke meditatie is het belangrijk dat je bij jezelf incheckt. Hoe voel jij je die dag? En hoe voelt je lichaam? Voel je spanning of ben je juist ontspannen? Zijn er bepaalde gedachtes die door je hoofd gaan? Het is allemaal oké dat het er is. Je hoeft niks met de gedachtes te doen. Je moet gewoon even in het hier en nu zijn.

   

  Mediteren voor beginners tip 5 | Wees niet te streng voor jezelf

  De belangrijkste mediteren voor beginners tips is; Wees lief voor jezelf! Tijdens een mediatie komt er van alles omhoog. Gedachtes, gevoelen verschillende soorten indrukken. Er komen fijne en minder fijne gevoelens naar boven. In het begin zullen je gedachtes afdwalen en dit kan tot een hoop frustratie zorgen. Weet dat dit oké is. Met mediteren is er geen goed of fout. Wees niet te streng voor jezelf. Breng je focus rustig terug en ga verder met de meditatie.

   

  Een mooie oefening voor mediteren voor beginners 

  Ga op een rustige plek zitten. Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden tijdens je meditatie. Sluit je ogen en begin bewust in en uit te ademen. Adem vijf keer diep in en uit. Voel je lichaam. Waar voel je spanning? Zeg tegen jezelf; Het is oké ik mag nu tot rust komen. Adem nog 5 keer diep in en uit. Probeer je gedachtes te laten gaan. Observeer ze, maar probeer er niks mee te doen. Visualiseer jezelf in een grasveld. Je ligt in een veldje naar de wolken te kijken. Je gedachtes zijn de wolken. Laat de wolken voorbijkomen gaan. Je hoeft er alleen maar te observeren. En weet jij bent niet je gedachtes.

   

  Mediteren voor beginners: Online meditaties

  Wist je dat Lief Leven ook verschillende meditaties aanbiedt? Nee?! Wij bieden regelmatig verschillende meditaties aan, zowel online als fysiek. Tijdens volle maan organiseert Nanne regelmatig (online) volle maan meditaties. Hier ga je in een groep samen mediteren. Tijdens de meditatie richten we ons op intenties, staan stil bij jouw dromen en manifestaties in dit leven en ruimen we blokkades samen op. Durf jij het leven te vertrouwen? Kun je loslaten?

  Mediteren voor beginners tip: Klik hier om mee te doen met de (online) meditatie

   

  Vind je het nog best spannend om met een groep te mediteren? Maar wil je wel graag beginnen met mediteren? Of mediteer je liever alleen? Geen probleem! Wij snappen dat dit spannend is en dat je het eerst zelf wilt beoefenen. Laten wij hier toevallig ook iets voor hebben;) Nanne neemt ook regelmatig meditaties op. In deze online meditaties word je geleid door Nanne. De online meditaties duren 5-10 minuten. Perfect voor mediteren voor beginners

  Mediteren voor beginners tip: Klik hier om onze online meditaties op Spotify te beluisteren.

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »