Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Nanne - Woensdag 18 April 2023

    Moederdag: over moederliefde en de moederwond.

    Moederliefde is een essentieel onderdeel van onze ontwikkeling, de basis en een van de meest krachtige en transformerende emoties die we kunnen ervaren. Het kan ons in staat stellen om ons veilig en geborgen te voelen, om ons zelfvertrouwen en ons zelfbeeld te versterken en om ons te helpen liefdevolle relaties op te bouwen met anderen. Maar wat gebeurt er als die liefde afwezig is, verstoord of zelfs schadelijk? In deze blog bespreken we alles over moederliefde én de moederwond.


    Moederliefde

    Rond de tijd van Moederdag is het een thema waar je bijna niet onderuit kan: Moederliefde. Moederliefde is een complexe emotie die verschillende aspecten omvat, zoals onvoorwaardelijke liefde, aanwezigheid, emotionele steun, begeleiding, bescherming en verzorging. Wanneer kinderen deze liefde ontvangen, ontwikkelen ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen dat hen helpt om zich te hechten aan anderen en de wereld om hen heen te verkennen. Deze liefde hoeft niet altijd van een biologische moeder te komen, maar kan ook van een ander moederfiguur in je leven komen. Moederliefde overstijgt de vorm van het woord. Het kan bestaan uit de volgende aspecten (maar uiteraard is dit voor iedereen anders): 

    Onvoorwaardelijke liefde

    Onvoorwaardelijke liefde is een van de meest kenmerkende aspecten van moederliefde. Het is de liefde die we ontvangen van onze moeder, ongeacht wat we doen of wie we zijn. Zelfs al gaat alles mis en maken we een grote fout, de liefde van onze moeder is een gegeven. Het is de liefde die ons in staat stelt om te groeien en te gedijen, zelfs in moeilijke omstandigheden.


    Aanwezigheid

    Een ander belangrijk aspect van moederliefde is aanwezigheid. Dit betekent dat moeders beschikbaar zijn voor hun kinderen, zowel fysiek als emotioneel. Ze zijn er om hun kinderen te steunen en aan te moedigen, om hen te troosten als ze verdrietig zijn, en om hen te helpen bij het navigeren door de uitdagingen van het leven. Zo voelen we ons veilig en kunnen we bouwen op het support systeem om ons heen. Zelfs met gesloten ogen vertrouw je hierop als de relatie een stevige fundering heeft. 


    Emotionele steun

    Moederliefde omvat ook emotionele steun. Dit betekent dat moeders er zijn om hun kinderen te helpen bij het verwerken van emoties en het omgaan met stressvolle situaties. Ze zijn er om hen te leren omgaan met emoties zoals verdriet, woede, angst en vreugde. Emoties mogen er zijn, worden openlijke besproken en niet weggestopt. Zo leren we op een gezonde manier omgaan met dit belangrijke deel van onszelf, van ons leven. 


    Begeleiding

    Moeders zijn ook belangrijke gidsen in het leven van hun kinderen. Ze zijn er om hen te helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals welke opleiding ze moeten volgen of welke carrière ze moeten nastreven. Ze zijn er om hen te begeleiden en te ondersteunen bij het nastreven van hun dromen en doelen. Dit kan soms in overdrive voorkomen, maar het gaat bij gezonde moederliefde vooral om liefdevolle sturing op aftand. Waarbij er genoeg ruimte overblijft om het eigen pad te volgen, zelfs als moeder het er niet mee eens is. 


    Bescherming

    Een ander belangrijk aspect van moederliefde is bescherming. Moeders zijn er om hun kroost te beschermen. Niet om alle gevaren weg te nemen, maar ze zijn er altijd (in ieder geval is dat het gevoel dat we met ons meedragen). 

    De Moederwond 

    Een goede relatie met een moeder(figuur) is niet voor iedereen weggelegd. Het kan zijn dat je moeder is overleden, vertrokken, emotioneel afwezig of dat jullie relatie sterk verstoord is door dingen die in het verleden hebben plaatsgevonden. De band tussen een moeder en kind is een van de meest complexe en meest impactvolle relaties die we kunnen hebben. Als bovenstaande kenmerken, om wat voor reden dan ook, niet aan jou konden worden gegeven, dan kan het zijn dat er een 'Moederwond' is ontstaan. Dit kan zich al heel jong ontwikkelen, want de band tussen een moeder en haar kind begint al in de baarmoeder. Tijdens deze periode wordt er een diepe connectie gevormd tussen moeder en kind. De moeder voelt de bewegingen van haar kind en haar lichaam reageert hierop. Dit creëert een unieke en onvergetelijke band tussen beiden.
     

    De Moederwond

    Moederwond is een term die steeds vaker voorkomt in de psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Het verwijst naar de emotionele pijn en verwondingen die een persoon kan oplopen als gevolg van problematische of afwezige relaties met hun moeder. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen en kan een diepgaande invloed hebben op je leven: 

    • Fysieke afwezigheid van de moeder
    • Emotionele afwezigheid van de moeder
    • Scheiding of echtscheiding
    • Misbruik of verwaarlozing
    • Overbezorgdheid of controle

    Een moederwond is een diepe en pijnlijke emotionele wond. Het kan zich op verschillende manieren uiten, zoals een gebrek aan vertrouwen, laag zelfbeeld, emotionele instabiliteit, perfectionisme, problemen met relaties, en andere psychologische en emotionele problemen. Het is belangrijk op te merken dat een moederwond niet noodzakelijk betekent dat de moeder slecht of kwaadaardig was. Het kan ook ontstaan als gevolg van factoren buiten de controle van de moeder, zoals scheiding, ziekte, of andere omstandigheden. Zelfs moeders die veel liefde (kunnen) geven, kunnen 'wonden' achterlaten. Wonden die ons beschadigen, maar ons ook de kans geven om te groeien als mens. Als we er maar niet voor weglopen, het negeren of over-dramatiseren. 

     

    Hoe kun je een moederwond herkennen? 

    Dit is voor ieder mens anders. Sommigen merken het pas op als de met pensioen gaan, bij anderen vormt het al jong een blokkade in het leven en weer anderen hebben hier helemaal geen last van of een veilige, liefdevolle basis meegekregen. Je kan een moederwond herkennen aan:

    • Lage eigenwaarde en zelftwijfel
    • Angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen
    • Moeite met hechting en relaties
    • Verlatingsangst en bindingsangst
    • Problemen met grenzen stellen
    • Perfectionisme en prestatiedrang

    Hoe kun je een moederwond helen?

    Een moederwond helen is een proces dat tijd kost en dat afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om het genezingsproces in gang te zetten:

     

    Erken de moederwond

    De eerste stap in het genezen van een moederwond is het erkennen dat deze bestaat. Dit kan een pijnlijke en uitdagende stap zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het erkennen van de moederwond de eerste stap is in het proces van genezing. Pas als we iets herkennen, kunnen we het ook helen. Breng bewustzijn naar de sensaties in je lichaam, of de emoties die het oproept als je aan je moeder denkt, haar ziet of bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met dagen als Moederdag. 

     

    Verwerk emoties: voel 

    Het verwerken van je emoties is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces. Het kan zijn dat je emoties zoals verdriet, boosheid en angst moet uiten om te kunnen beginnen met het helen van de moederwond. Je kunt praten met vrienden, familieleden of een therapeut om deze emoties te uiten. Veel van ons zijn bang om echt te voelen. We leiden onszelf af of lopen ervoor weg. Maar pas als we echt de tijd en ruimte nemen om te gaan voelen, om bewustzijn te brengen naar die plekjes in onze schaduw, ontstaat er ruimte om te groeien en helen. Een edelsteen die je kan ondersteunen in dit proces is Maansteen. Maansteen gaat over vrouwelijke energie, intuïtie en heling. Je zou deze edelsteen kunnen vergelijken met de energie van moederliefde. 

     

    Verander je perceptie

    Het kan zijn dat je een negatieve perceptie hebt van je moeder of van de relatie die je met haar hebt gehad. Het kan helpen om deze perceptie te veranderen en te proberen de relatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Je kunt ook proberen te begrijpen waarom je moeder zich op een bepaalde manier heeft gedragen en haar motieven proberen te begrijpen. Ook het zien van je ouders als jouw leraar kan enorm helpen om de relatie een andere dynamiek te geven. Onze ouders hebben naar hun beste kunnen gehandeld. Zij hebben vaak ook met trauma's te maken gehad, zijn vroeger niet gezien of gehoord en weten niet beter dan dat zij het beste met jou voor hebben gehad. Zodra je ziet dat het niet alleen een wond is, maar ook een kans om te groeien, verandert alles. Littekens zijn de plekjes die licht binnenlaten. 

     

    Leer vergeven

    Het kan zijn dat je moet leren om te vergeven om verder te kunnen gaan met het genezingsproces. Het kan moeilijk zijn om te vergeven als je jezelf of je moeder verantwoordelijk houdt voor de moederwond, maar het kan een belangrijke stap zijn in het helen van de wond. Vergeving betekent niet dat je het gedrag van je moeder goedkeurt, maar het betekent wel dat je bereid bent om verder te gaan en jezelf los te maken van de negatieve emoties die gepaard gaan met de moederwond. Deze meditatie kan helpen in het vergevingsproces: je neemt verantwoordelijkheid voor jouw leven. 

     

    Zoek professionele hulp

    Als je merkt dat je moeite hebt met het genezingsproces of als je denkt dat je hulp nodig hebt bij het verwerken van je emoties, dan kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om je emoties te uiten en je te begeleiden bij het genezingsproces. Je kan vaak snel terecht bij een coach, maar je kan ook beginnen bij de huisarts die je kan doorverwijzen naar een eerstelijnspsycholoog of een indicatie kan afgeven voor specialistische zorg indien dat nodig blijkt. 

    Blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »