Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Nanne - Woensdag 23 December 2022

    Selfcare in Wintertijd: onze favoriete tips

    Voor de één klinkt het egoïstisch, de ander kan niet zonder: selfcare of zelfzorg. Vaak denken we dat het ons siert om anderen altijd op de eerste plek te zetten, maar wat we vaak vergeten is dat voor onszelf zorgen een essentieel onderdeel is van voor een ander zorgen. Pas als we dat wat we nodig hebben aan onszelf kunnen geven, hebben we ook werkelijk iets aan een ander te geven. Uit een lege bron kun je niet putten. In deze blog delen we onze meest waardevolle selfcare tips met je, die je hopelijk kunt integreren voor deze wintertijd om misschien zelfs ontspannen het nieuwe jaar in te gaan.

     

    1. Plan je mij-momenten in

    Selfcare ontstaat niet zomaar. Het is niet iets dat een ander je gaat geven, je zal het jezelf moeten gunnen en geven. Zoals altijd begint dit bij inchecken bij jezelf: hoe voel ik mij en wat heb ik nodig om mij beter te voelen? Maar waar we vervolgens massaal uit de bocht vliegen is dat we dit weten, maar vervolgens niet doen. Daarom raden we je aan om selfcare-momenten in te plannen. Net zoals je zou doen voor een afspraak met een ander. Je kan zelfs je hele maand al op die manier inplannen. Misschien is voor jou elke zondagochtend heilig, misschien het eerste of laatste uur van de dag.

    Wat verder kan helpen:
    Heb je een hoofd vol gedachten? Schrijf het op.
    Ervaar je angst? Deel het.
    Ben je moe? Doe een dutje of meditatie.
    Ervaar je spanning? Ga wandelen.

    Door signalen van je lichaam of geest serieus te nemen en hiernaar te handelen, zorg je pas echt voor jezelf. En je zal merken dat dit steeds meer een gewoonte wordt. Niet langer over jezelf heen denderen, maar jezelf de aandacht en liefde geven die je verdient.

     

    2. Bedenk selfcare rituelen

    Zoals we net al noemden is het van belang dat je het wiel niet dagelijks opnieuw uit moet vinden, want selfcare moet geen ‘last’ worden in onze drukke levens, maar juist het tegenovergestelde. Het is zo leuk om jouw eigen selfcare rituelen te bedenken. Zo vind ik het heerlijk om echt een moment te maken van mijn avondroutine. Make-up van je gezicht halen was nou nooit echt mijn favoriete bezigheid, tot ik met dit ritueel begon, wat ook nog eens super verzorgend is. Sinds een paar jaar maak ik mijn eigen gezichtsolie en die masseer ik iedere avond in met een Guasha van Rozenkwarts. Een Guasha is een massagesteen voor je gezicht. Ultiem om je gezichtspieren te ontspannen (die slaan veel spanning op!). De Guasha komt oorspronkelijk uit China en is een eeuwenoude methode. Een Guasha is gemaakt van Rozenkwarts en is zo gevormd dat het fijn voelt voor het gezicht. Als je het zelf prettig vindt, kan je eerste je gezicht reinigen. Ga vervolgens met de Guasha over je gezicht heen met bewegingen van binnen naar buiten je gezicht. Met liefde masseer je de olie in.


    Recept voor gezichtsolie

    25ml Jojoba- avocado- of amandelolie
    5 Druppels etherische olie naar keuze (ik kies meestal rozen)

    Het is zo makkelijk om dit te maken, een kind kan de was doen! Sowieso is het heerlijk om jezelf te verliezen in alle mooie, pure dingen die je zelf kan maken. Pinterest is een grote bron van inspiratie waar je vele recepten kan vinden, van je eigen deodorant tot tandpasta en verder.

    Mocht je de Guasha nog wat spannend vinden dan kun je ook aan de slag met een massageroller of massagesteen (kan ook goed helpen tegen hoofdpijn). In prachtige varianten verkrijgbaar en hiervoor hoef je geen massagetechnieken toe te passen.

     

    3. Jouw missie: ontspannen het nieuwe jaar in

    Soms lijkt het wel alsof we massaal verslaafd zijn aan prikkels. Selfcare klinkt als een hippe term, maar zou de basis moeten zijn van ons leven. Wat als we niet vol stress, maar ontspannen het nieuwe jaar in zouden gaan? Wat als dat nu jouw intentie wordt voor de komende tijd? Dát is pas selfcare. Maar hoe blijf je ontspannen? Allereerst is dit natuurlijk een innerlijk proces, wat alles te maken heeft met de verbinding met jezelf. Kun je verbonden blijven of verlies je jezelf in de verlangens en verwachtingen van buitenaf? Hierin kun je keuzes maken en jouw wilskracht kan je helpen om soms niet de meest populaire weg te kiezen. De weg van zelfzorg en ontspanning. Het is bijna radicaal om te antwoorden met ‘ontspannen’ als ze je vragen hoe het met je gaat.


    Het is misschien een open deur, maar meditatie is voor ons een belangrijke pilaar in de zoektocht naar ontspanning. Dit kun je op veel verschillende manieren doen, er is niet maar één vorm van meditatie en dat is fijn. Voor ieder wat wils. Begin je net en heb je nog geen idee hoe je moet mediteren, luister dan bijvoorbeeld eens naar ons meditatieseizoen voor beginners op Podimo. Daar kun je nu 4 maanden gratis naar luisteren.

    Als je wat meer de diepte in wil, kun je op ons Spotify account veel soorten meditaties vinden, van Yoga Nidra tot wandelmeditaties en baarmoederhelingen. Mocht je het moeilijk vinden om naar binnen te keren, dan kan een meditatie oogkussen enorm helpen om je blik naar binnen te richten en dieper in je meditatie te zakken. Wij bieden prachtige kussentjes aan (al zeg ik het zelf) mét edelstenen voor een specifieke werking.


    Bepaal vooral wat voor jou ontspanning betekent. Voor de één is dit tijd doorbrengen met vrienden of sporten, voor de ander is dit 'alone time' en absolute stilte. Er is geen goed of fout, alleen maar jouw pad naar ontspanning en de ontdekkingsreis die daar bij hoort.

     

    4. Selfcare is voeding met liefde kiezen en bereiden

    Tijdens de feestdagen kun je niet alleen overprikkeld raken van alle mensen om je heen, maar ook van de overdosis aan voeding dat hoog in suikers is, alcohol of andere ingrediënten die jou kunnen overprikkelen zoals cafeïne. Blijf inchecken bij je lichaam. Voel wat je nodig hebt en wat jouw lichaam voedt in plaats van vult. Natuurlijk kun je lekker even de teugels laten vieren, maar blijf ook goed voor je lichaam zorgen door te verbinden met dat wat je in je lichaam stopt.

    We delen hier ons lievelingsrecept in de wintermaanden voor Zoete Aardappelsoep. Ook goed eten en drinken is een vorm van selfcare en wel één van de meest fundamentele vormen van selfcare. Het verbindt je met jezelf en de natuur. Helpt ons vrij letterlijk om te aarden (vandaar ook een recept met aardappels).

    • 500 gr zoete aardappels
    • 1 ui
    • 1 teen knoflook
    • 1 tl tijm
    • 1 tl rozemarijn
    • 2 tl basilicum
    • 500 ml bouillon (groenten)
    • 200 ml kokosmelk of kookroom
    • 1 rode peper (of een halve)

    Bak eerst de knoflook en ui in wat olie, voeg daarna de aardappels en kruiden toe. Vervolgens laat je dit 45 minuten koken op zacht vuur met de bouillon en kokosmelk. Ook kan het fijn zijn om de aarde te bedanken voor het eten dat je mag gaan eten, voordat je een eerste hap neemt. Hiermee word je nog meer bewust van wat je in je lichaam stopt. Geniet ervan!

    5. Edelstenen als hulpstuk 

    Edelstenen kunnen enorm fijn zijn als instrument voor selfcare. Je kan het in je huis plaatsen als reminder, een grid leggen of de edelstenen bij je dragen gedurende de dag of nacht. Speciaal om je te ondersteunen in de zoektocht naar ontspanning, helemaal tijdens deze dagen, hebben we twee setjes gemaakt die je hierin kunnen ondersteunen. Zo hebben we een edelstenensetje ter ondersteuning van ontspanning met Jade, Rozenkwarts en Maansteen (allemaal verbonden aan de ontspannende Yin energie) én een setje tegen overprikkeling met Azeztuliet, Mokaiet en Versteend hout. Edelstenen die je kunnen helpen aarden en negatieve energie van buitenaf filteren.  


    We hopen dat deze tips jouw helpen om selfcare in de wintermaanden te integreren in je dagelijkse gewoonten. Om dit jezelf te gunnen en te gaan staan voor dat wat jij nodig hebt. We wensen jullie allemaal een liefdevol 2023, vol selfcare én care for others and the planet. Samen maken de wereld mooier. Juist in de kleine dingen die we doen.     

    Blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »