Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Sharon van Bekkum Marks - Vrijdag 21 November 2021

  Verminder je stress met deze tips

  "Je hebt te veel stress." Ik hoor het de dokter nog zeggen. Je kan beter wat meer gaan ontspannen. Het klinkt zo eenvoudig, maar in een 24-uur maatschappij waar we altijd aanstaan is dat helemaal niet zo eenvoudig. Misschien denk je nu, ik ontspan regelmatig met een avondje op de bank en Netflix. Maar, dat is dus juist niet ontspannen. Film kijken of op je telefoon scrollen zijn namelijk passief actieve momenten. En je ontspant juist op het moment dat je hersenen net dat beetje actieve uitdaging krijgen waardoor je in een ontspannings-flow komt. Je brein dus aan het werk zetten, in het moment zijn, en daardoor in de flow komen. Je denkt nu vast: maar wat moet ik dan doen om mijn stress te verminderen. Daar hebben we dit artikel voor geschreven. Noteren maar!

   

  Verminder je stress | Tip 1. Zoek een hobby

  Je wil je brein aan het werk zetten, waardoor je lijf uiteindelijk ontspant. Dan kom je in een flow die je stress vermindert. Een hobby is hier perfect voor, zoals koken, een boek lezen, sporten of een instrument spelen. Misschien heb jij al een hobby, vraag je dan af hoe vaak jij dit onderneemt. Minstens 2 tot 3 keer per week echt in dit moment zijn zorgt voor een goede ontspanning. Misschien lukt jouw favoriete hobby niet zo vaak, probeer dan wat vaker te koken of een boek te lezen. Iets wat je eenvoudig vaker kan doen.

   

  Verminder je stress | Tip 2. Zet je tv en telefoon wat vaker uit

  De televisie aanzetten na je werkdag klinkt zo verleidelijk. Even die serie kijken, dat is ontspannen voor mij hoor ik je denken. Maar dat is het dus niet. Het is schijnbedrog. Het TV kijken is een passieve activiteit. Je zet je hersenen niet voldoende aan het werk waardoor je nog steeds kan piekeren. Hetzelfde geldt met het scrollen op je telefoon, je denkt dat het ontspannend werkt maar dat is dus niet zo. Het werkt overigens wel verslavend, wat een gevoel van ontspanning kan geven. Maar in werkelijkheid is dat dus niet zo. Tijd om de TV en telefoon uit te zetten en eens heerlijk offline te genieten.

   

  Verminder je stress | Tip 3. Schrijf op waar je over piekert

  Deze tip is vooral heel fijn als je probeert te slapen. Zodra we in de rustmodus komen, er is immers weinig afleiding op je slaapkamer, begint het piekeren. Je bedenkt je opeens wat je nog allemaal wil doen, of je alles nu wel goed doet of wat je al allemaal meegemaakt heb. Laat dat nu net voor het slapen gaan niet zo'n succes zijn. Een handige tip om wat rust in je hoofd te krijgen: schrijf het van je af. Pak een pen en papier (geen mobiel door het blauwe licht denken je hersenen dat het dag is) en schrijf alles op wat de eerste minuut in je opkomt. Komt er na 1-minuut niks meer in je op en moet je echt hard gaan nadenken? Dan heb je voldoende opgeschreven. 

  Tip: gebruik ons notitieblok met leuke gedichten. 

  Verminder je stress | Tip 4. Maak kruidenthee

  Verminder je stress met kruiden! Dit is mijn favoriete tip en doe ik vaak. Zelf ben ik namelijk erg stressgevoelig en kreeg ik ooit als tip om stress verlagende kruiden (die dus op je hormonen werken) toe te voegen aan je kop thee. Ik hoop dat deze tip dan ook voor jou net zo goed werkt als voor mij. Kruiden die je kan toevoegen:

  • Kamille: ontspannend voor als je overprikkeld bent. Kamillethee helpt je stress te verlagen en de hoofdpijnklachten die hieruit voorkomen. Je laat de bloesem het best lang intrekken voor een optimale werking. Let wel, het is een medicinale kruid en niet geschikt voor dagelijks of langdurig gebruik. Zelf drink ik het meestal rond mijn menstruatie (meer last van stresshormoon) en dan één keer. Dus gemiddeld 1x per maand.
  • Lavendel: concentratieproblemen en slapeloosheidDit is het kruid voor iedereen die net bij het ellenlange to do lijst volmondig zeiden: "ja, dit heb ik." Lavendel heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. Een overbelaste zenuwstel zorgt voor concentratieproblemen, daarom is Lavendel een fijn kruid voor bij concentratieproblemen en slapeloosheid. Je kan lavendel puur drinken in thee, maar het heeft wel een sterke smaak dus ik zou niet te veel toevoegen. Wat ook fijn is, om lavendel toe te voegen in een warm bad.

  Er zijn nog veel meer kruiden die een rustgevende werking hebben maar dit zijn mijn favorieten. Google eens wat rond en wie weet ontdek je jouw favoriet. Al eeuwenlang voegen we kruiden toe om kwaaltjes op te lossen. Dus probeer zeker eens een kruid om je stress te verminderen.

  Verminder je stress | Tip 5. Let op je ademhaling

  Verminder je stress door op je ademhaling te letten. Wist je dat gestresste personen (vooral bij chronische stress, hier straks meer over) vaak onbewust verkeerd ademhalen? (Chronische) stress en (chronische) hyperventilatie gaan daardoor vaak hand-in-hand. Wat er gebeurt is als volgt, op het moment dat jij je gestresst voelt verhoogt je hartslag en ademhaling en kom je in de zogeheten: fight or flight stand (vlucht of vecht) als je de signalen hiervan mist zal je lichaam zich nog harder maken en aangeven dat je echt nu hier weg moet. Dit is een heel fijn systeem toen wij nog in het wild leefde en er vaak gevaar op de loer lag. Echter weten we nu ook wel dat het stapel papierwerk ons niet zal vermoorden. Maar goed, terug naar die ademhaling. Een versnelde ademhaling kan je dus doorhebben of niet, dat maakt niet uit. Je kan wel door die ademhaling weer te reguleren (bewust ademhalen) je stress loslaten. Wim Hofman zweert erbij en wij staan dan ook achter deze methode. 

  Doe: tel hoeveel keer jij in een minuut ademt. Adem je meer dan 12 keer? (gemiddeld is het tussen de 6-12 keer) dan is er veel winst te behalen. Bij meer dan 12 keer overadem je en dat veroorzaakt fysieke vervelende klachten. 

  Probeer daarom 2x per dag deze ademtechniek om je adem te verlagen:

  1. Ga liggen op je rug (bijvoorbeeld op bed)

  2. Leg je hand op je buik

  3. Adem door je neus in en tel 3 seconden. Voel je buik op en neer gaan (dus niet je borst)

  4. Adem door je neus uit en tel 5 seconden. Voel je buik langzaam naar beneden gaan.

  5. 2 seconden 'rust' en vervolgens doe je weer hetzelfde.

  6. Doe dit 10 minuten 2 keer per dag en verminder je stress.

   

  Verminder je stress | Tip 6. Maak je stress bespreekbaar

  Je stress verminderen doe je niet alleen, echt niet. Op het moment dat jij veel stress ervaart betekent dit dat je een aanpassing in je levensstijl dient te doen. Wat minder hooi op je vork nemen. Mensen die stress ervaren zijn vaak degene die namelijk erg lastig 'nee' kunnen zeggen (schuldig!) en door anderen in je omgeving te informeren over je stress zal je minder weerstand ervaren bij een 'nee.' Schroom niet als dit in het begin nog wel gebeurt, maar houd vol. Een verandering te weeg brengen duurt nou eenmaal even en het is het waard. Verminder je stress dus door je grenzen aan te geven en verwacht hierbij minder weerstand door open te zijn over wat erin jou omgaat. Accepteert iemand dit niet? Dan is diegene eigenlijk jouw energie niet waard. Een gezonde vriendschap laat dit toe. Lees hier meer over een gezonde vriendschap.

   

  Verminder je stress | Tip 7. Stress niet om de stress

  Het feit dat je bij deze blog beland laat weten dat je (veel) met je stress bezig bent. Het is goed om je in te lezen over hoe je stress kan verlagen maar het mag geen obsessie zijn. Stress over je stress werkt namelijk averechts. Het is waar dat er een verandering in je levensstijl dient te komen bij (langdurig) stress. Probeer eens te kijken waar de stress vandaan komt. Houd een dagboekje van een week bij en geef aan op welke momenten jij je gestresst voelt. Deze onderdelen mag je minder gaan doen of zelfs loslaten. Dit kan van alles zijn van een te hoge werkdruk, een slechte relatie of een te druk sociaal leven. Door je te focussen op datgeen wat je kan oplossen zul je ook minder stress om de stress symptomen ervaren. Verminder je stress dus door drastisch naar je eigen levensstijl te kijken en niet door uren rond te lezen. Dat helpt niet.

   

  Heb jij nog vragen over hoe om te gaan met je stressklachten? Laat een reactie achter dan beantwoord ik deze.

   

  Liefs,

  Sharon

   

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »