Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Joline van Gelder - Woensdag 13 Juni 2020

  Welke relatie heb jij met je vader? En tips om hem te vertellen hoeveel hij voor jou betekend (heeft)

  Een knisperend vuurtje in de tuin, de BBQ staat aan en Bruce Springsteen galmt door de speakers. Papa staat in de tuin met een koud drankje in zijn hand en is helemaal in zijn sas, is dit wat jij voor je ziet als je je ogen sluit en aan je vader denkt?

  Of was jouw vader een vader en moeder tegelijk? Dan runde hij het hele huishouden en danste hij, uiteraard met jouw voetjes op die van hem, met je de hele kamer door?

  En als klein meisje mee met papa naar voetbal, of bij hem op schoot terwijl hij Sinterklaas speelt en je dat natuurlijk helemaal niet doorhebt. Een vader is een voorbeeld, een rolmodel en kan alles zijn wie jij gelooft dat hij is.

   
   Vader – dochter relatie

  Heb jij een liefdevolle relatie gehad met je vader en heeft hij je de ruimte gegeven jezelf te ontwikkelen zoals je bent? Dan heb je waarschijnlijk een goed zelfbeeld ontwikkeld. Je hebt er altijd mogen zijn, precies zoals je bent. Het zelfbeeld dat je hierdoor hebt ontwikkeld zal dan ook effect hebben op je (mannelijke) relaties.

  Of Heb je altijd een afwezige vader gehad, was hij emotioneel niet bereikbaar? Dan kan het zijn dat je je hierin teleurgesteld hebt gevoeld. En dat kan een gevoel hebben aangewakkerd van niet goed genoeg zijn waardoor je zijn aandacht nooit hebt gekregen of verdiend.

  Een vader-dochter relatie kan veel zeggen over wie jij bent als vrouw en hoe je je leven leeft. En de relatie heeft effect op wat voor relatie je later zelf aan gaat met mannen. Je vader is en blijft de eerste mannelijke persoon in je leven en zal altijd het rolmodel zijn voor bijvoorbeeld een mannelijke baas zijn, je partner, je beste vriend of collega.

   

  Jouw zelfbeeld en het gedrag van je vader

  Of je het nu wilt of niet, alle leuke en niet leuke ervaringen met je vader neem je onbewust mee in toekomstige (mannelijke) relaties.

  Er kunnen bepaalde situaties ontstaan waarin je dit kunt herkennen. Tijdens een onenigheid met je baas bijvoorbeeld kunnen er gevoelens opspelen die te linken zijn naar je relatie met jouw vader.

  Dominante vaders hebben de eigenschap om hun kind ten alle tijden te controleren en dingen op te leggen en verwacht hierin gehoorzaamheid. Hierdoor geeft het kind zich over en krijgt het geen kans op bijvoorbeeld creatieve ontwikkeling en zal resulteren dat het kind niet wordt opgevoed zelfstandig te zijn.

  Hierdoor kan een dominante baas ervoor zorgen dat je je niet in je kracht voelt staan. Dit belemmert je in het uitten van je creativiteit op je werk. Dit gevoel kun je linken aan de dominantie van je vader, en is een trigger van het gevoel van het niet zelf kunnen en niet goed genoeg te zijn.

  Aan de andere kant kan een vader die te beschermend is naar zijn dochter haar belemmeren van het zelf ontdekken van de wereld. Uiteindelijk kun je deze angst overnemen en niet snel zelf op ontdekking gaan.

  Hierdoor kan een avontuurlijke partner een trigger zijn. Bijvoorbeeld dat je partner op vakantie het liefst een aantal extreme sporten wil beoefenen, waardoor het zweet bij voorbaat al tot je knieën komt te staan.

  Ga eens bij jezelf na of deze tekst iets met je doet? Wat roept het in je op? Voel je liefde of een bepaalde woede misschien? Bedenk dan waarom dit gevoel bij je naar boven komt, het mag er zijn.

  Het is niet altijd 1 op 1 met naast elkaar te leggen dat het gedrag van een vader precies deze uitkomst heeft, maar uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een verband staat tussen het type vader en het zelfbeeld wat je als dochter hierdoor creëert. Lees bijvoorbeeld het artikel van 365 succesvol over hoe vaders het zelfvertrouwen van dochters kunnen vergroten.

  De invloed die je vader heeft op jou en jouw leven

  Hoe kun je nu nog iets doen aan de relatie van vroeger? Niet! Omdat de tijd natuurlijk niet terug te draaien is, wat je wel kunt doen is erover praten en het accepteren.

  De sleutel tot een goed zelfbeeld is het de acceptatie van hoe jij bent en hoe je reageert in bepaalde situaties waardoor je kunt leven zoals je leeft. Accepteer dat je bent wie je bent en dat dat perfect is.

   

   

  Praat met je vader om erachter te komen uit welke gedachte zijn acties voortkwamen. Vertel hem wat het jou gedaan heeft en hoe je hier tegenaan loopt in je leven nu. Positief en negatief, alles is goed!

   

  Is je vader er niet meer, en had je hem nog zoveel willen vragen? Richt je dan op de mensen die dichtbij hem stonden. Zijn broers/zussen, zijn moeder of vader of je eigen moeder die ook veel tijd met hem heeft doorgebracht. Er zullen altijd antwoorden zijn waar je behoefte aan hebt.

   
  Bedankt pap

  Er is altijd een goed moment om je vader te bedanken voor alles wat hij voor jou of jullie als gezin heeft gedaan of betekend positief en negatief, het heeft je namelijk gebracht tot waar je nu bent en dat is fantastisch!


  Tip: Neem je vader een dagje mee voor wat echte vader-dochter tijd. Vind je hij het heerlijk om te gaan vissen? Of wandelt hij graag in de natuur? Neem die tijd dan met hem. Lekker een hele dag doen wat hij fijn vind, en jij met al jouw aandacht voor hem aan zijn zij.

  Bedenk van tevoren wat je uit deze dag wilt halen. Is het een goed gesprek? Samenzijn? Hem bedanken of gewoon een fijne dag? Wanneer je dit van tevoren bedenkt zal het ook zo gebeuren. Geniet, vader-dochtertijd is zo waardevol.

  Vind je het niet fijn om bepaalde dingen direct met je vader te bespreken? Dan is dat ook helemaal goed! Schrijf hem dan een brief of stuur hem een kaart. Tijdens het maken van de brief kun je precies nadenken wat je hem wilt vertellen en waar je hem voor wilt bedanken.

  Ook Als je vader er niet meer is, is het super mooi deze brief aan hem voor te lezen op een plek waar jij je met hem verbonden voelt. Er is geen goed of fout, alleen maar liefde.

   

  En wat een beter moment om dit te doen met Vaderdag in het verschiet ;)

  Bekijk hier onze Vaderdagcollectie voor leuke cadeaus.

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »