Zelfbeeld: illusie of werkelijkheid?
Ik zie ik zie wat jij niet ziet
En het is mijn zelfbeeld…
Iedere maand bespreken we in onze Lief Leven Familie een ander onderwerp. Julie en ik gaan er samen over in gesprek en we sturen jullie opdrachten, meditaties en affirmaties om zelf met het thema aan de slag te gaan. Deze maand hebben we het over ons zelfbeeld. Wat is een zelfbeeld? Wat heb je eraan? En klopt dit beeld eigenlijk wel?
Je zelfbeeld weerspiegelt maar zelden de waarheid
Het beeld dat je over jezelf hebt is altijd maar een beperkt plaatje, wat zwaar aan conditionering onderhevig is. Wat ik daarmee bedoel is dat jouw zelfbeeld vooral afhangt van waar, hoe en met wie je bent opgegroeid. Een zelfbeeld is de waarneming van jezelf. Een idee, een concept die maar zelden de werkelijkheid weerspiegelt. Het ontstaat in de loop van de jaren en je kunt door bepaalde ervaringen of meningen van anderen een behoorlijk negatief zelfbeeld en daarmee een gebrek aan zelfvertrouwen oplopen.
Als je een laag zelfbeeld hebt (ook wel minderwaardigheidscomplex genoemd) zie je vooral wat er allemaal mis met je is en zie je al die mooie dingen aan jezelf compleet over het hoofd. Zonde, want wat win je hier precies mee?
Een negatief zelfbeeld door een giftige vicieuze cirkel
Vaak leidt een negatief zelfbeeld tot een giftige vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uit kan breken. Negatieve gedachten over jezelf leiden tot een negatief gevoel (o.a. weinig zelfvertrouwen). Een negatief gevoel leidt weer tot negatief gedrag. Stel dat jij heel graag jouw verhaal op een podium zou willen delen, maar je praat jezelf aan dat je dit niet kan of dat je niet bijzonder genoeg bent. Dan zal je onzeker blijven en niet naar voren stappen om je verhaal eens uit te werken, met iemand te oefenen en te gaan delen.
Hoe breek je uit dat negatieve zelfbeeld? Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Of beter gezegd, hoe leer je echt te zien? Voorbij alle conditioneringen van buitenaf. Stap één is bewustzijn. Beschouw maar eens wat jouw gedachten de hele dag door tegen jezelf zeggen. Spreek jij lief en bemoedigend naar jezelf? Of ben je jezelf de hele dag aan het bekritiseren? Vaak hebben we niet eens door dat onze innerlijke criticus een groot deel van de dag het podium pakt. We zijn het normaal gaan vinden om onszelf naar beneden te praten. Dat voelt vertrouwd, misschien zelfs een soort van veilig.
Je kan je zelfbeeld wél veranderen
Maar stel je eens voor dat jij jouw eigen grootste cheerleader zou worden? Stel jezelf eens voor dat je de dingen die je niet kan veranderen leert accepteren en dat wat je wel kan en wil veranderen, daar doe je ook daadwerkelijk iets aan? Je zelfbeeld verandert niet door niets te veranderen. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus, we gaan het vanaf deze maand anders doen. Ons zelfbeeld eens flink onder de loep nemen, onze innerlijke criticus beschouwen en te leren zien wat een waanzin dit mechanisme in onszelf is. Vervolgens gaan we aan de hand van verschillende inzichten steeds meer ruimte geven voor een nieuw zelfbeeld. Een beeld dat overeenkomt met de realiteit.
Dat verdien je.
Met liefdevolle ogen kijken
Heb jij weinig zelfvertrouwen? Begin dan bij je zelfbeeld. Door jezelf anders te gaan zien, krijg je als gevolg ook meer vertrouwen in dat zelf. Je bent dan een stuk minder bang om te falen of niet aan de verwachtingen van jezelf of anderen te voldoen. Want zelfs al zou je er niet aan kunnen voldoen, erken je nog je eigenwaarde. Het is van belang dat je leert te zien dat hetgeen waar je in gelooft (je zelfbeeld) een illusie is. Daarbij kan de mantra ‘Ik wil zien’ helpen. Zien voorbij dat wat jou is aangeleerd, aangedaan of voorgelogen. Je kan namelijk niet meer of minder dan een ander waard zijn. Dat bestaat niet. We zijn allemaal uit hetzelfde gemaakt en gaan weer terug naar hetzelfde. We zijn hier allemaal met onze eigen unieke kenmerken en vaardigheden.
Een negatief zelfbeeld komt ook door je omgeving
We kijken niet alleen van binnen naar buiten, maar ook van buiten naar binnen. Als jij continu niet gezien of gewaardeerd wordt, dan wordt het misschien wel tijd om eens kritisch naar jouw omgeving te kijken. Omdat we als mensen groepsdieren zijn, stemmen we onszelf ontzettend af op anderen. Dat kan heel nuttig zijn, maar ook zorgen voor een negatief zelfbeeld wat uiteindelijk weer zorgt voor minder zelfvertrouwen. Jij draagt de verantwoordelijkheid om hiermee aan de slag te gaan als je voelt dat je met meer zelfvertrouwen in het leven wil staan. En jij kan dit!
Extra hulp nodig?
Heel deze maand krijg je alle tools in handen om met jouw zelfbeeld aan de slag te gaan als je lid bent van onze Familie. Pak ze aan, want het is ontzettend zonde van al die mooie energie die daar weglekt. Die kunnen we goed voor andere dingen gebruiken.