Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Melissa Stoof - Maandag 22 December 2021

  Zo kan jij je Ikigai vinden

  Je Ikigai. Als je met persoonlijke ontwikkeling bezig bent heb je dit woord vast wel een keer voorbij zien komen. Vele wijzen zeggen dat iedereen een Ikigai heeft. Het is je doel in het leven. Iets waar je elke ochtend vol passie mee opstaat. Je zal bijna zeggen dat het een missie wordt om je Ikigai te vinden. Maar wat nou als je deze nog niet hebt gevonden. Hoe kan je eigenlijk je Ikigai vinden? En wat is het nou precies? Ik vertel je daar graag meer over in deze blog.

   

  Wat is de betekenis van Ikigai?

  Ikigai komt oorspronkelijk uit Japan van het eiland Okinawa. Op dit eiland worden de mensen niet alleen oud, maar ze zijn daar ook het gezondst en het gelukkigst? Nu hoor ik je zeggen ‘Hoe doen zij dat dan?’. Naast dat ze veel bewegen en gezonde voeding eten heeft het ook te maken met geluk. De bewoners van het eiland Okinawa vinden het superbelangrijk om een levensdoel te hebben en deze ook te vinden. Hier komt je Ikigai bij kijken. Dit is een oude Japanse traditie. Zij geloven dat iedereen een Ikigai heeft. Je Ikigai is een combinatie van je passie, missie, beroep en je roeping. Je Ikigai is ook wel de reden van jouw bestaan. De reden dat jij elke dag met passie en liefde uit je bed komt. De bewoners van Okinawa geloven dat je Ikigai vinden het geheim is van een gezond, lang en gelukkig leven. Maar hoe kan jij je Ikigai vinden?

   

  Hoe kan jij je Ikigai vinden?

  Veel mensen werken om hun rekeningen te kunnen betalen. Elke dag staan ze op en gaan ze naar hun werk. Daar werken ze aan verschillende doelen van een bedrijf. Het is goed om erbij stil te staan of dit ook de doelen zijn waar jij achter staat. Dragen deze doelen wel bij aan jouw persoonlijke doelstellingen in het leven? Wat is jouw doel? Wat wil je behalen? Dit kan nog best wat nodige stress opleveren. Het is daarom belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die niet precies weet wat zijn/ haar passie is en waar je nou precies gelukkig van wordt. Je Ikigai is iets wat je niet zomaar hebt gevonden. Het is een ware en persoonlijke zoektocht. We kunnen niet precies zeggen hoe je je Ikigai kan vinden, maar we kunnen je wel een beetje op weg helpen.

   

  Aan de slag met je Ikigai vinden

  Je Ikigai vinden kan nog best lastig zijn. Om het gemakkelijker te maken om je Ikigai te vinden is er een diagram ontwikkeld. Deze diagram bestaat uit vier vlakken; je passie, waar je van houdt, waar je betaald voor kan worden en waar je goed in bent. Het is goed om hiervoor een groot vel papier te pakken en het diagram over te nemen.

   

  Schrijf, plak foto’s, voeg steekwoorden toe of andere dingen die naar boven komen. Niks is goed of fout. Alles mag. Het is goed om op te schrijven wat er in je op komt. Vind je dit nog lastig? Dan kunnen de volgende vragen je misschien helpen;

  1. Waar houd je van?
  2. Wat heeft de wereld nodig?
  3. Waar kan je betaald voor worden?
  4. Waar ben je goed in?

  Is het nog steeds lastig? Geen probleem. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Schrijf gedurende week, maand of zelfs jaar dingen erbij. Schrijf op wat je te binnen schiet. Op het vel papier zal je langzaam maar zeker je Ikigai vinden.

   

  Verbanden leggen tussen jouw antwoorden

  Oké je hebt nu alles ingevuld en je kan er nog geen touw aan vast kopen. Dit is niet erg. Heb je alle vier de hoofdvlakken ingevuld? Dan is het nu tijd om te kijken naar de tussen gebieden. Wat heb je nodig om je doelen te behalen? Wat kan je doen om deze vlakken te laten raken? Weet ook dit hoef je niet meteen te weten. Neem hier ook weer de tijd voor en laat je inspireren. Zo vind je langzaam maar zeker je Ikigai.

  Blog

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »